Wageningen Universiteit

Symposium: Kyoto and beyond

Geachte redactie,

Op donderdag 23 juni a.s. vindt in De Reehorst, Ede (nabij NS station Ede-Wageningen) het SENSE Summer Symposium 2005 plaats, met als titel: 'KYOTO AND BEYOND: A GOOD CLIMATE FOR RESPONDING TO CLIMATE CHANGE?'

Wij nodigen u van harte uit dit symposium bij te wonen. Bent u wel geĂŻnteresseerd maar niet in de gelegenheid het hele symposium bij te wonen, dan kunt u ook naar onze persbriefing tijdens de lunch komen. Onderaan deze mail treft u verdere bijzonderheden aan.

SYMPOSIUM
De drastische veranderingen in het klimaat die ons en komende generaties te wachten staan, houden ons steeds vaker bezig. De wetenschappelijke aanwijzingen daarvoor worden steeds duidelijker en klemmender. Tegelijkertijd is de samenleving wel redelijk ontvankelijk voor deze onheilsboodschap, maar krijgt van wetenschap en politiek nog geen helder antwoord op de vraag wat we daaraan moeten doen. Daarom gaat de samenleving vooralsnog haar eigen gang en wordt het probleem weer klemmender. Milieuwetenschappers staan voor een zware test: Kunnen zij bijdragen aan een goed klimaatbeleid? Of blijven zij een rapporten-machine die af en toe de publieke aandacht naar zich toe kan trekken zonder zicht op een oplossingsrichting? Hoe uit die zeer ongewenste patstelling te geraken?

KEYNOTE SPEAKERS
Op die klemmende vragen gaan op het symposium een drietal zeer betrokken keynote speakers in:
- Een bewaakster van de wetenschappelijke kwaliteit, Dr. Laurie Geller, International Council for Science (Parjis) spreekt over " Meeting the challenges of Climate Change and Sustainable Development: New Roles and Opportunities for Science?"
- Een door ervaring wijs geworden klimaatonderhandelaar, Dr.ir. Bert Metz, RIVM en Nederlandse delegatieleider bij de Kyoto-onderhandelingen: "Meeting the challenges of Climate Change and Sustainable Development: What can Science, Society and Politics Do?" en
- Een visionair die het aandurft om een toekomstpad uit te stippelen, Jeremy Rifkin, Foundation on Economic Trends (Washington, DC): "Sustainable Development and the Shift to a Green Hydrogen Economy: Challenges & Opportunities". De centrale vraag die hen is voorgelegd: Welke doorbraken zijn er nodig om te komen tot effectieve samenwerking tussen wetenschappers en beleidsmakers?
De organisatie van het symposium wil met deze combinatie van keynote speakers in het ochtendprogramma een goede voedingsbodem bieden voor een, liefst baanbrekende, discussie over de toekomstige interactie tussen een vernieuwende wetenschap en een duurzame samenleving.

Het volledige programma is beschikbaar via: http://www.sense.nl/Symposium2005.

De organiserende SENSE onderzoekschool voor milieuwetenschappen, waarin Wageningen Universiteit, Vrije universiteit, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Maastricht, Universiteit Groningen en Universiteit van Amsterdam samenwerken, wil bijdragen aan een goed wetenschappelijk klimaat ter ondersteuning van een effectief duurzaamheidsbeleid.


PERSBRIEFING
Voor diegenen onder u die wel belangstelling hebben voor het onderwerp maar niet in de gelegenheid zijn de gehele dag aanwezig te zijn, willen wij tijdens de lunch, van ca. 13.00 - 14.00 uur, een persbriefing houden. Daarin gaan de organisatoren en de belangrijkste sprekers kort in op het symposium en hun bijdrage. Daarnaast bestaat de gelegenheid tot het stellen van vragen en kunt u met hen van gedachten wisselen. Tijdens de briefing zorgen wij voor broodjes.
Graag verneem ik, ook met het oog op de catering, of u belangstelling heeft voor de conferentie e/o de persbriefing.
Met vriendelijke groeten,
Bouke de Vos
Pers- en wetenschapsvoorlichting
Wageningen Universiteit en Researchcentrum
T: 0317 480 180
M: 06 53 524 854
www.wur.nl.