Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit, nr. 048, 16 juni 2005

Goedkeuring voor nieuwe studie aan Wageningen Universiteit

'GEZONDHEID EN MAATSCHAPPIJ': NIEUWE OPLEIDING GEZONDHEIDSBEVORDERING

De nieuwe bachelorsopleiding 'Gezondheid en Maatschappij' aan Wageningen Universiteit heeft de kwaliteitstoets van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) doorstaan. De NVAO heeft laten weten de studie te willen goedkeuren. Dit betekent dat de nieuwe opleiding in september 2005 van start kan gaan.

De studie leidt op tot adviseur, onderzoeker of manager bij overheid, instellingen of bedrijven op het terrein van gezondheidsbevordering. Binnen de opleiding wordt aandacht besteed aan de interactie tussen sociale- en bètawetenschappen, bij uitstek een Wageningse expertise, op het gebied van levensstijl en leefomgeving, voeding, natuur en milieu. De interdisciplinaire benadering is uniek in Nederland en ook in internationaal opzicht. De opleiding biedt een toevoeging aan bestaande opleidingen in Nederland, waarin vooral (bio)medische, psychologische en economische uitgangspunten centraal staan.

Tijdens de studie in Wageningen krijgen studenten te maken met vakken op het gebied van sociologie, de communicatiewetenschappen en de consumentenwetenschappen, aangevuld met benaderingswijzen uit de bètawetenschappen (voedingswetenschappen, milieuwetenschappen). Thema's die aan de orde komen zijn: levensstijlen en gezondheid en zorg, sociale en fysieke leefomgeving (gezin, wijk, school, werk, natuur, recreatie), het opzetten, uitvoeren en evalueren van interventies, samenwerking tussen mensen en organisaties op het terrein van gezondheid en gezondheidsbevordering etc. Binnenkort zal de universiteit tevens een mastersopleiding op dit gebied initiëren waarnaar de bachelorstudenten kunnen doorstromen.

EXTRA VOORLICHTINGSDAG
Op een extra voorlichtingsdag van Wageningen Universiteit op donderdag 23 juni a.s. staat de nieuwe studie volop in de aandacht. Er zal dan tevens met de aanwezige studenten en VWO-scholieren feestelijk aandacht worden geschonken aan de goedkeuring door de NVAO.

ACCREDITATIE
De NVAO beoordeelt de basiskwaliteit van bestaande en nieuwe opleidingen. Deze accreditatie is voorwaarde voor de financiering van de opleiding door de overheid, voor het recht van onderwijsinstellingen om erkende diploma's af te geven en voor de toekenning van studiefinanciering aan studenten. Naar verwachting zal ook het ministerie van LNV op korte termijn instemmen met de opleiding.