Gemeente Maassluis

Worteltjessap voor kleuters

Op donderdag 23 juni 2005 is in het Maassluise Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (nme) de eerste speciale les voor kleuters. Tot nu werden er door de nme-coördinator lessen gegeven voor de groepen 3 t/m 8 van het basisonderwijs. Er was wel veel vraag van de onderbouw naar lessen, maar door tijdgebrek was het er nog niet van gekomen. Nu is er dus wel een speciale kleuterles ontwikkeld. Wethouder J.F. Scheerstra zal de eerste les met de kleuters meedoen.

Het eerste idee voor een speciale kleuterles is kritisch bekeken door kleuterleidster Caroline Boon van o.b.s. De Westhoek. Zij heeft een verhaal bedacht over het konijn Doezel en heeft daar prachtige prenten bij gemaakt. Het konijn doolt daarop rond in de tuin van centrum voor nme. De drie platen (kijken,voelen en ruiken) zijn interactief, de kleuters kunnen er dingen op plakken en vanaf halen. Ze kunnen ruiken en voelen en uiteraard kijken. Caroline heeft de tuin in haar schilderijen verwerkt zodat de kleuters herkennen wat ze in de klas "behandeld" hebben.
De hoofdpersoon van het verhaal is Doezel het konijn dat niet uit het holletje onder de oude boom wil komen. Bijtjes, vlinders en allerlei andere dieren komen Doezel vertellen hoe lekker de plantjes ruiken, hoe mooi ze zijn en dat er plantjes zijn die aanvoelen als fluweel. Doezel wordt nieuwsgierig en gaat volop in de tuin genieten. De kleuters gaan, met begeleiders, in de tuin via een circuit van alles beleven. De nieuwe medewerkster van het centrum voor nme, Marieke van Baalen, begeleidt deze lessen. Deze maand komen er 14 klassen de avonturen van Doezel meebeleven.

Eerste les
De eerste les is uiteraard voor de kinderen uit de kleuterklas van Caroline Boon.Zij zal het verhaal van Doezel nogmaals vertellen en laat de platen zien. Wethouder John Scheerstra, die onder andere milieu en onderwijs in zijn portefeuille heeft, gaat alleen op zoek naar Doezel. De kleuters weten al waar hij zit, namelijk onder de stronk in de tuin. Als Doezel is gevonden mag wethouder Scheerstra proosten met worteltjessap in champagne glazen en een stukje worteltjestaart eten. De kinderen doen mee en krijgen uiteraard ook iets feestelijks.