Gemeente Zwolle

Pilot project Wegwijs bij de gemeente Zwolle

Donderdag 23 juni 2005 vindt de pilot van het project ´Wegwijs bij de gemeente Zwolle´ plaats. Wethouder Pot doet de aftrap voor deze dag en burgemeester Meijer participeert als voorzitter van de jeugdraadsvergadering.

'Wegwijs op het Gemeentehuis' is een project om lokale politiek en bestuur voor jongeren toegankelijk te maken. In dit project vervullen jongeren (van 16 tot 18 jaar) zelf een dag de rol van gemeenteraadslid. Zo krijgen zij op realistische wijze inzicht in de werking van lokale politiek en bestuur en meer inzicht leidt tot een grotere betrokkenheid: het uiteindelijke doel van dit Wegwijsproject.
Het Deltion College (opleidingen Helpende Welzijn en Sociaal Dienstverlener) neemt met circa 75 leerlingen deel aan het project. Het thema van de dag is ´het voorkomen van overlast door jongeren´. De leerlingen ontvangen van de gemeente een bedrag van ¤ 1.250,- voor de uitvoering van een project. Over de uiteindelijke besteding van dit project wordt besloten in een echte jeugdgemeenteraadsvergadering die voorgezeten wordt door de burgemeester.

Deskundigen
Het principe achter het project is dat leerlingen leren door ervaren. Zelf politiek bedrijven geeft inzicht in politieke en gemeentelijke besluitvormingsprocessen. Gedurende een intensieve dag gaan de leerlingen de confrontatie aan met lokale politici, ambtenaren en belangenorganisaties. Zij komen in aanraking met begrippen als macht, democratie, lobby, begroting en budget.
De gemeente Zwolle heeft een aantal deskundige ambtenaren, belangenorganisaties en gemeenteraadsleden uitgenodigd om met de jongeren van gedachten te wisselen. Ook de Zwolse jongerenraad zal zich deze dag presenteren aan de leerlingen.

Waar
Deze dag vindt plaats op het Provinciehuis te Zwolle (Statenzaal), in verband met de terugverhuizing naar het Stadhuis, kan het helaas niet plaatsvinden in het Gemeentehuis, maar het Provinciehuis biedt een goed alternatief.


---