Gemeente Heerhugowaard


Algemene beschouwingen op 23 juni

De algemene beschouwingen vinden 23 juni van 9-17.30 uur plaats in de raadzaal van het gemeentehuis.

Geld

De algemene beschouwingen vinden 23 juni van 9-17.30 uur plaats in de raadzaal van het gemeentehuis en zijn openbaar. Op de agenda staan: het Meerjarenplan 2005-2008, de bezuinigingen, de jaarrekening 2004 en het Burgerjaarverslag.

Meerjarenplan
Het meerjarenplan is een compacte financiële vooruitblik voor de vier speerpunten van beleid die de gemeenteraad eerder heeft vastgesteld: Veiligheid, Zorg & welzijn, Onderwijs en Bedrijfsvoering & Financiën. De komende jaren heeft de gemeente geen geld voor nieuw beleid, tenzij de gemeenteraad ervoor kiest om andere zaken te laten schieten.

Bezuinigingen
Het streven is om vanaf 2007 jaarlijks 1,7 miljoen euro te besparen. Het college legt nu een lijst met bezuinigingen ter waarde van bijna
1,2 miljoen euro voor aan de gemeenteraad. Het betreft bijvoorbeeld verhoging van de hondenbelasting, het minder frequent ophalen van grofvuil en het versoberen van de uitvoering van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). Ook liggen er voorstellen voor bezuinigingen op de bedrijfsvoering van de gemeentelijke organisatie.

Jaarrekening
De jaarrekening laat zien dat de gemeente vorig jaar 2,8 miljoen euro heeft overgehouden op de begroting. Hiervan komt 50.000 euro 1 euro per inwoner - ten goede aan de slachtoffers van de tsunami in Sri Lanka en wordt negen ton overgeheveld naar de reserve van de grote projecten, zoals de nieuwbouw van het Trinitas College en het nieuwe gemeentehuis/bibliotheek met ondergrondse parkeergarage. Het restant van 1,8 miljoen euro vloeit naar de algemene reserve.