Politie Hollands Midden

Datum: 17 juni 2005

Alarmnummers ongewijzigd

Regionaal Coördinatie Centrum Hollands Midden opent op 23 juni

Opening nieuw pand politie, brandweer en GHOR

Donderdag 23 juni wordt om 12.30 uur het Regionaal Coördinatie Centrum voor politie, brandweer en GHOR, gevestigd aan de Rooseveltstraat in Leiden, officieel geopend. De openingshandeling wordt verricht door de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer J. Franssen.

De alarmcentrales van politie, brandweer en ambulancedienst werken sinds maart 2005 in het nieuwe pand, vanuit een gezamenlijke ruimte. Onder verantwoordelijkheid van de regionale besturen is, aangrenzend aan de brandweerkazerne aan de Rooseveltstraat in Leiden, een nieuwe gemeenschappelijke meldkamer gebouwd voor politie, brandweer en ambulancevervoer gebouwd. Hierdoor wordt de service en hulpverlening aan de inwoners van Hollands Midden nog beter gecoördineerd en kunnen grootschalige incidenten nog beter worden afgehandeld. De alarmnummers zijn overigens ongewijzigd.

GHOR In het pand is eveneens gehuisvest het bureau Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR). De GHOR vervult naast politie, brandweer en gemeenten een belangrijke rol in de rampenbestrijding. De GHOR is in Hollands Midden is verantwoordelijk voor het soepel laten verlopen van de geneeskundige hulpverlening bij grootschalige incidenten. Zij werkt hierbij nauw samen met particuliere of overheidsorganisaties, waaronder de GGD-en Midden Holland en Zuid Holland Noord, ziekenhuizen, het Traumacentrum West-Nederland, de Regionale Ambulance Dienst, Centrale Post Ambulancevervoer en het Nederlandse Rode Kruis.

Overige werkruimtes Tevens is in het nieuwe pand de werkruimte voor de medewerkers van bureau conflict en crisisbeheersing van de politie en de politieafdeling teleservice. Deze afdeling handelt de binnenkomende telefoontjes van het politieserienummer 0900-8844. In het nieuwe pand is ook een voorziening voor rampen van het Regionaal Coördinatie Centrum (RCC). Het RCC heeft een vergaderruimte voor het regionale beleidsteam (RBT), een werkruimte voor het regionaal operationeel team (ROT), een calamiteitenmeldkamer en de actiecentra van GHOR, brandweer en politie.