Fontys


Studenten exposeren technische kunstwerken in Eindhovens stadhuis

Dat techniek helemaal niet saai is en in combinatie met kunst heel aparte dingen oplevert, wordt duidelijk op het Integrated Product Development Symposium. Dit symposium vindt plaats op 23 juni in het stadhuis van Eindhoven. Zeventien studententeams van Fontys Hogescholen en ROC Eindhoven, presenteren er wonderbaarlijke kunstwerken met een technisch karakter. Verder zijn er knowhowsharing-projecten te bewonderen, dit zijn innovaties in opdracht van bedrijven.

Zes van de zeventien studententeams van Fontys en ROC Eindhoven zijn aan de slag gegaan met het thema `Kunst en Techniek'. Sommige teams werkten samen met een bedrijf aan hun project. Zo zijn er projecten uitgevoerd met TNO `rapid manufacturing' en met de `Kleine Aarde' uit Boxtel in het kader van de nieuwe energietuin. De `Kleine Aarde' is een stichting die het duurzame gebruik van energiebronnen stimuleert.

Tijdens het symposium zijn de resultaten van de uiteenlopende projecten te bewonderen. Zo is er een combinatie van een verrekijker en een webcam te zien genaamd de heeele verrekijker. Ook is er een bewegend houten paard om kinderen te laten zien hoe fascinerend techniek kan zijn. Verder zijn stalen boeien te bewonderen, die met beweging, licht en geluid, techniek verleidelijk moeten maken. De boeien fungeren als poortwachters bij de expositie. Zij spreken bezoekers aan en laten deze pas passeren wanneer zij hun verhaal hebben verteld. De studententeams zijn aangestuurd door kunstenaar/ontwerper Hugo Vrijdag.

De projecten zijn voor de techniekstudenten een goede voorbereiding op de praktijk, vooral vanwege de samenwerking tussen verschillende disciplines en tussen studenten van verschillend opleidingsniveau. De verwachting is dat er in de toekomst steeds meer samengewerkt zal worden binnen de beroepskolom. Zo sluit de opleiding beter aan op de praktijk en het bevordert een betere doorstroom van mbo naar hbo.

Het symposium vindt plaats op donderdag 23 juni van 9.00 uur tot 16.15 uur in het stadhuis van Eindhoven, Stadhuisplein 1. De toegang is gratis. Alle presentaties zijn in het Engels.