Gemeente Heemskerk


Koopwoningen voor jonge huishoudens in Waterakkers vanaf 23 juni in de verkoop

De artist impression van de koopwoningen in Waterakkers HEEMSKERK Donderdag 23 juni begint WOONopMAAT met de verkoop van 28 koopwoningen voor jonge huishoudens in de Waterakkers in Heemskerk. De aantrekkelijke eengezinswoningen hebben een prijs vanaf 148.5000,- vrij op naam. WOONopMAAT verwacht een grote belangstelling voor de starterskoopwoningen. Het project in Heemskerk wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Heemskerk en de Kennemer Bouwgroep, die de woningen heeft ontwikkeld en gaat bouwen.

Een eerder project van 30 woningen in het Beverwijkse deel van de Broekpolder werd ruim overtekend. Daar meldde zich uiteindelijk 208 kandidaten voor 30 woningen. De behoefte aan betaalbare eengezinskoopwoningen onder jonge huishoudens op de woningmarkt is groot. WOONopMAAT merkte dit niet alleen uit de eigen verhuur- en verkooppraktijk, maar werd hierop tevens aangesproken door gemeenteraadsleden. Ook wethouder B.J. Hollebrand van volkshuisvesting wordt regelmatig geconfronteerd met de grote behoefte aan betaalbare eengezinswoningen. Hij besloot daarom samen met de Kennemer Bouwgroep en WOONopMAAT tot een initiatief voor betaalbare eengezinskoopwoningen in de Waterakkers.

Terugverkopen aan WOONopMAAT
Wel bleek het een zorg om te voorkomen dat de financiële bijdrage aan de woningen van de gemeente en de woningcorporatie niet verdwijnt in het vermogen van de eerste kopers, die hun woning soms al na enkele jaren tegen de volle marktwaarde doorverkopen. Daarom worden de woningen verkocht tegen de 75% koopregeling van WOONopMAAT. De koopsom van de woningen bedraagt 75% van de vrije verkoopwaarde zoals die door twee onafhankelijke makelaars is vastgesteld. Hier staat uiteraard wel wat tegenover. De kopers dienen de woning bij wederverkoop namelijk eerst aan WOONopMAAT aan te bieden tegen 75% van de dan geldende marktwaarde. Op deze wijze garanderen de gemeente Heemskerk en WOONopMAAT dat ook in de toekomst de woningen in het betaalbare segment kunnen blijven.

Inschrijving tot 4 juli
Vanaf donderdag 23 juni zijn de verkoopbrochures voor de woningen verkrijgbaar bij de winkel van KOOPenHUUR aan de Maerelaan in Heemskerk en bij makelaardij Hoekstra en Van Beek aan de Kerkweg in Heemskerk. Inschrijving is mogelijk tot uiterlijk 4 juli aanstaande. De woningen worden toegewezen aan huishoudens die op 1 januari 2005 de leeftijd van 30 jaar nog niet hebben bereikt, nog niet eerder een koopwoning hebben gehad of in eigendom hebben, en een maximaal (gezamenlijk) belastbaar inkomen hebben van 50.000, - per jaar. De woningen worden bij voorrang toegewezen aan inwoners van de gemeente Heemskerk en met name aan die inwoners die zijn opgenomen in de gemeentelijke registratie van kandidaten voor een nieuwbouwkoopwoning of kavel (inschrijving hiervan is gestopt per 30 april 2001), aan kandidaten die economisch of maatschappelijk zijn gebonden aan de gemeente, en vervolgens aan inwoners of kandidaten die gebonden zijn aan de regio. De exacte gemeentelijk vastgestelde inschrijvings- en toewijzingscriteria zijn opgenomen in de verkoopbrochure.