Eerste Nederlandse SCHROEFDAALDER uitgereikt

22.06.2005 / 11:44 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Museum voor communicatie

Ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix heeft medailleur Willem Vis de eerste Nederlandse schroefdaalder opnieuw vormgegeven. De voorzijde van de munt is voorzien van een eigentijds portret van onze vorstin, terwijl de keerzijde haar persoonlijke wapen weergeeft. De bovenzijde kan worden losgedraaid en onthult een ruimte met daarin drie zilveren penningen. Ze tonen de drie paleizen uit de ambtsperiode van Koningin Beatrix, met op elke keerzijde haar monogram en de jubileumdata gegraveerd door de Belgische meestergraveur Paul Huybrechts.

Op donderdag 23 juni om 15.00 uur zal de 6-jarige David in het Museum voor Communicatie de eerste schroefdaalder uitreiken aan Ir. B.A.I.M. de Blij, directeur van de Nederlandse Hartstichting.

Een tweede exemplaar zal hij geven aan Titus Yocarini, directeur van het Museum voor Communicatie, die dit exemplaar zal toevoegen aan de tentoonstelling 'Beatrix, ons gezicht'- 25 jaar koningin in kunst en vormgeving. De tentoonstelling toont een veelheid van afbeeldingen van de vorstin, vervaardigd door kunstenaars als Herman Brood, Jeroen Henneman, Carla Rodenberg, Marte Röling, Peter van Straaten, Peter Struycken, Andy Warhol en vele anderen, waaronder verschillende munten en penningen van Willem Vis.

Door een persoonlijke betrokkenheid besloot Willem Vis van elk verkocht exemplaar 10 Euro aan de Nederlandse Hartstichting te schenken.

Het idee van een Schroefdaalder is in de 16de eeuw in Zuid-Duitsland ontstaan. Daalders werden overlangs doormidden gezaagd en vervolgens soldeerde men opstaande randen met schroefdraad, waardoor de daalder als een doosje open en dicht kon. Het bevatte ronde plaatjes met afbeeldingen die een serie vormden rond een politieke of familiegebeurtenis