Gemeente Echt-Susteren


(Loco)-burgemeesters volgen reanimatiecursus


Op donderdag 9 en 16 juni volgden (loco)burgemeesters uit Nederland, België en Duitsland een reanimatiecursus in het Dacapo-college te Born. De cursus werd georganiseerd door Rode Kruis afdeling Sittard e.o., Medische Faculteitsvereniging Reflex' van de Universiteit Maastricht en de GGD Westelijke Mijnstreek.

Doel van de bijeenkomsten was om te laten zien dat kennis van reanimeren bij alle burgers aanwezig moet zijn en dat de school voor voortgezet onderwijs een uitstekende plaats is waar dit kan worden onderricht.

Opvallend was dat in Duitsland op elke school les wordt gegeven in EHBO en reanimatie. In Nederland gebeurt dat nog op vrijwillige basis, zoals op het Dacapo-college te Born.

Op uitnodiging van de organisatie ging loco-burgemeester Jo Verheesen namens Echt-Susteren naar de cursus, welke met een officieel certificaat werd afgesloten. Jo Verheesen over zijn ervaringen: "Ruim 25 jaar geleden heb ik eens een reanimatiecursus gevolgd, maar nooit meer de herhalingslessen. Elke week krijgen tweehonderd mensen in Nederland een hartstilstand. Met reanimatie en het gebruik van een AED (automatische externe defibrillator) kan veertig procent worden gered. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren."

De twee middagen cursus in Born werden vooral besteed aan het stapsgewijs oefenen van de reanimatie en het gebruik van de AED. Vooral het gebruik van de AED kan tot vier keer zoveel levens redden.

In het gemeentehuis van Echt-Susteren hangt zo'n AED. In heel Maastricht hangen al tachtig AED's op plaatsen waar veel mensen komen. Het is de bedoeling om het aantal AED's uit te breiden.

Loco-burgemeester Jo Verheesen: "Het zou goed zijn als het aantal cursussen reanimatie ook in Echt-Susteren werd uitgebreid alsmede het aantal AED's. Vooral leerlingen van het voortgezet onderwijs zijn goed en snel in staat om reanimatie toe te passen. Promotie op scholen wil ik dan ook graag ondersteunen."

Voor meer vragen kan men contact opnemen met de plaatselijke Rode Kruis afdeling of met j.verheesen@echt-susteren.nl