Stadsdeel Amsterdam-Noord

Ondernemersprijs naar jonge websitemakers

De meest succesvolle startende onderneming van Amsterdam-Noord. Die eretitel ging donderdag naar Variomatic Media. Dit jonge bedrijf, gevestigd in het verzamelgebouw aan de Zamenhofstraat, ontwerpt en installeert websites. De titel hoort bij de Ondernemersprijs 2005 van het stadsdeel Amsterdam-Noord. Met de prijs zet het stadsdeel elk jaar ondernemers in het zonnetje die zich in Amsterdam-Noord op een bijzondere manier hebben onderscheiden. Uit ruim twintig kandidaten koos de jury dit pas gestarte bedrijf vanwege het innovatieve product, de bijzondere bedrijfsvoering en de stijgende omzet en winst. De Ondernemersprijs is uitgereikt door stadsdeelvoorzitter Rob Post. Variomatic ontving een cheque van 2500 en een fraaie plastiek van de Noord-Amsterdamse kunstenaar André Volten.

Variomatic is een geweldige kweekvijver van ondernemingsgeest, aldus de jury. Het bedrijf snapt dat ondernemen méér is dan geld verdienen. Ze investeert de winst in mensen en opleidingen. Klanten zijn onder meer de HEMA, Endemol en Nuon. De onderneming ontwikkelt zich al vanaf de start in 2002 op stormachtige wijze. Het aantal personeelsleden steeg in drie jaar van zes naar ruim dertig. Het rekruteert - vooral jonge - medewerkers zelfs uit Vietnam, Australië en Nieuw-Zeeland. Met onverholen trots meldt directeur Pieter van der Meulen dat één van zijn whizzkids uitgenodigd is om aan de slag te gaan bij Microsoft.

Topkip ontvangt tweede prijs

De tweede prijs viel in een geheel andere branche. Het familiebedrijf TopKip aan de Modemstraat levert allerlei kipproducten aan restaurants, horecaslagers, cateraars en supermarkten. De grote kracht van het bedrijf is volgens de jury de snelle en flexibele manier van werken. Als de klant olifantenfilet wil, dan krijgt hij olifantenfilet!, zegt oprichter en directeur Willem Wals. De voorman van het geslacht Wals ontving uit handen van de stadsdeelvoorzitter 1500 en een Volten-plastiek.

Derde prijs gaat naar Release Company

De derde prijs ging naar Release Company, het piepjonge bedrijf van Remco Roos.

Het bedrijf bemiddelt bij de overname van nog lopende autoleasecontracten. De jury schetst Roos als een gedreven en geboren ondernemer, die het in zich heeft om álles te verkopen. Ook voor de derde-prijswinnaar was er een beeldje van Volten en een gelbedrag van 500.

Kaap Noord

De uitreiking van de prijzen aan de drie startende ondernemers vond plaats bij Kaap Noord, het pas opgeleverde bedrijfsverzamelgebouw aan de Asterweg. Dit complex, zeer geschikt voor startende ondernemers, werd donderdagmiddag geopend door Leatitia Griffith, de net gestarte wethouder Economische Zaken. Het was de elfde keer dat het stadsdeel de Ondernemersprijs toekende.