Politie Gelderland-Midden

Arnhem Veluwezoom

---

Integrale aanpak autokraken Rheden, Rozendaal, Doesburg
Publicatiedatum: 23-06-2005

De politie, de gemeenten, andere instellingen en bewoners starten gezamenlijk een preventieve actie tegen autodiefstallen en autokraken binnen de bebouwde kom in Rheden, Rozendaal en Doesburg. De actie bestaat uit het plaatsen van waarschuwingsborden op parkeerplaatsen en uit controles van geparkeerde auto's in het kader van het project 'Niets erin..Niets eruit'. In voorgaande jaren werd deze actie al met succes gehouden in met name de buitengebieden van deze gemeenten.

Niets erin.Niets eruit
Bij de actie 'Niets erin..Niets eruit' wordt gecontroleerd of bestuurders hun auto wel goed afgesloten hebben en of zij eventuele buit zichtbaar aanwezig achtergelaten hebben. Zij krijgen een folder achter de ruitenwisser waarop 'goed' of 'fout' staat aangegeven. Het komt nog heel vaak voor dat mensen hun auto niet afsluiten en laptops, zonnebrillen en andere kostbare spullen zichtbaar in hun auto achterlaten. Doel van het project is het gedrag van autobezitters te veranderen.
Niet alleen het Inbraak Preventie Team van de politie Arnhem Veluwezoom en de agenten van de unit IJsselwaarden zelf gaan de folders uitdelen, maar ook personeel van diverse instellingen met grote parkeerplaatsen, zoals de Ulenpas, Natuurmonumenten, Landgoed Middachten en Twickel. En daarnaast gemeentelijke wijktoezichthouders, parkeercontroleurs en - als pilot - bewoners zelf, in dit geval van de wijk nieuw Velp-Zuid, die lid zijn van het buurtpreventieplatform Velperbroek. Ook zij gaan in samenwerking met de gebiedsagenten, geparkeerde auto's controleren in hun eigen straat.

Waarschuwingsborden
De gemeente Rheden en andere partners, zoals woningbouwverenigingen Vivare en Innoforte, beheerder van meerdere zorginstellingen, nemen het voortouw in het plaatsen van waarschuwingsborden op risicolocaties.

Prioriteit in 2005
Naast deze preventieve acties blijft de repressieve aanpak van autodiefstallen en autokraken door de politie gehandhaafd. Autocriminaliteit is een van de prioriteiten van de politie in de unit IJsselwaarden 2005.
Het aantal autodiefstallen en autokraken is vanaf 2001 en 2002 al sterk gedaald. Vanaf 2003 is er eveneens een lichte daling te zien.

autokraak
(januari - mei)
2003 - 215
2004 - 187
2005 - 137

autodiefstal
(januari - mei)
2003 - 44
2004 - 36
2005 - 43

De politie, de gemeenten en de andere partners die zich bezig houden met het integrale veiligheidsbeleid hopen met deze actie de voertuigcriminaliteit nog verder terug te dringen.

///

voor nadere informatie:
peter meijer
026-3524308

---

Gelderland-Midden


---

Otterlo - Belgische overleden na ongeval Harderwijkerweg
Publicatiedatum: 23-06-2005

De 57-jarige vrouw uit het Belgische Kinrooi, die woensdagochtend als passagier in een auto op de Harderwijkerweg in Otterlo tegen een boom was gereden, is woensdag in de loop van de dag overleden. Het slachtoffer was bij het ongeval ook bekneld geraakt en door de hulpdiensten uit het wrak gehaald. De vrouw is toen met ondermeer gezichtsletsel in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis Rijnstate. Vervolgens bleek opname in het Radboudziekenhuis noodzakelijk. Tijdens het vervoer van Arnhem naar Nijmegen is de vrouw aan haar verwondingen bezweken. Haar echtgenoot, een 60-jarige man en bestuurder van de auto, was bij het ongeval ongedeerd gebleven. Door nog onbekende oorzaak raakte auto woensdagochtend even voor tien uur bij het kruispunt met de Oud Reemsterlaan van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand. Volgens de politie had het slachtoffer in tegenstelling tot haar man vermoedelijk geen gordel gedragen.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606