FNV Bondgenoten blij met CAO-akkoord KLM

23.06.2005 / 09:58 / Rubriek: Economie / Organisatie: Fnv bondgenoten

FNV Bondgenoten blij met CAO-akkoord KLM

Vanochtend heeft FNV Bondgenoten een akkoord gesloten met KLM voor een nieuwe CAO. Bestuurder Jan van den Brink van de bond is tevreden met het resultaat: 'We hebben er lang over moeten onderhandelen, maar we hebben voor het overgrote deel onze inzet kunnen binnen halen'. Van den Brink is vooral blij dat hij het KLM-voorstel over vijf-jaar-contracten voor zwaar werk van de baan kunnen krijgen: 'KLM wilde mensen die zwaar werk doen, hooguit een contract van vijf jaar aanbieden. Een onzinnige gedachte natuurlijk, maar dat hebben ze gelukkig zelf ook ingezien'.

Voor andere moeilijke punten in het lange onderhandelingsproces zijn ook oplossingen gevonden. Er zijn afspraken gemaakt zodat de pensioenregeling kan worden 'versleept'en er is een goed protocol afgesproken voor de overgang naar een nieuw functiewaarderingssysteem en nieuwe salarisschalen.

In het akkoord is afgesproken dat de CAO een looptijd krijgt van 27 maanden. Op 1 augustus dit jaar krijgen de werknemers een loonsverhoging van 1% structureel. Per 1 april 2006 komt daar 1% bij en op 1 januari 2007 nog eens 0,75%. Dit jaar krijgen ze een eenmalig 4% van het maandsalaris van juli. De loonaanvulling bij ziekte in het eerste en tweede ziektejaar blijft op het huidige niveau.

Meer informatie: Marco van Moort, voorlichter FNV Bondgenoten, 030-27 38 257.