European Union

P E R S

10204/05 (Presse 153) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 17 juni 2005
10204/05 (Presse 153)
P 59/05
(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de 60e verjaardag van Daw Aung San Suu Kyi

De Europese Unie neemt er nota van dat Nobelprijswinnares Daw Aung San Suu Kyi op 19 juni haar 60e verjaardag onder huisarrest zal doorbrengen, afgesneden van haar familie, vrienden en politieke collega's. De EU spreekt de hoop uit dat dit de laatste verjaardag zal zijn die zij van haar vrijheid beroofd doorbrengt en dringt er bij de Raad voor vrede en ontwikkeling (SPDC) op aan, haar, U Tin Oo en alle andere politieke gevangenen onmiddellijk vrij te laten. De EU is van oordeel dat een dergelijke stap de dialoog en de verzoening in Birma/Myanmar zal helpen vergemakkelijken. Evenals Daw Aung San Suu Kyi steunt de EU een op dialoog en geweldloosheid gebaseerde aanpak om het al lang bestaande politieke probleem in Birma/Myanmar op te lossen. De EU is met name ongerust over de huidige situatie in Birma/Myanmar, met inbegrip van de terroristische aanslagen op 7 mei, die tot een aanzienlijk verlies aan onschuldige mensenlevens hebben geleid en voor een klimaat van onveiligheid hebben gezorgd. De EU, die de territoriale integriteit van Birma/Myanmar steunt, is tevens bezorgd over de toegenomen spanningen waarbij de nationaliteiten betrokken zijn, vooral de Shan-staat en de Karen (KNU).
10204/05 (Presse 153) 2
NL
De EU herhaalt haar verbintenis tot ondersteuning van nationale verzoening en eerbiediging van mensenrechten en democratie in Birma/Myanmar, en doet een beroep op de SPDC een daadwerkelijke dialoog met de NLD en vertegenwoordigers van etnische groepen aan te gaan om vreedzame politieke oplossingen te vinden waarin met hun legitieme verlangens rekening wordt gehouden.
De EU bevestigt opnieuw haar vastbeslotenheid zich te richten op de behoeften van de armsten in Birma/Myanmar, met name op de gebieden gezondheidszorg, onderwijs en gemeeschapsontwikkeling, overeenkomstig Gemeenschappelijk Standpunt 2004/730/GBVB van 25 oktober 2004.
De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 7 0 0 4 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 0 2 6 press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom