Productschap Diervoeder

22/06/2005

Gebruik van technische vetten niet toegestaan in GMP+ regeling

Bestemd voor: GMP-gecertificeerde bedrijven en certificatie instellingen

Het gebruik als voedermiddel van vetten met een technische bestemming is op grond van de de GMP+ regeling niet toegestaan. In de Databank Risicobeoordeling Voedermiddelen zijn technische vetten niet opgenomen.

Op grond van de Duitse nationale wetgeving is het verboden om dierlijke vetten als voedermiddel te exporteren. Deze vetten mogen echter wel met een technische bestemming worden geëxporteerd. Het gebruik als voedermiddel van vetten met een technische bestemming is op grond van de GMP+ regeling niet toegestaan.

Tot voor kort was in de Nederlandse wetgeving een expliciet verbod opgenomen om uit Duitsland afkomstige vetten als voedermiddel te gebruiken. Deze spiegelwetgeving is echter recentelijk ingetrokken. Het is mogelijk dat vetten die met een technische bestemming uit Duitsland zijn geëxporteerd als voedermiddel in Nederland worden aangeboden.

Het gebruik van deze vetten als voedermiddel is echter in strijd met de GMP+ regeling, omdat technische vetten niet zijn opgenomen in de Databank Risicobeoordeling Voedermiddelen.

Bovendien moet de specifieke HACCP beoordeling, die op grond van de GMP+ regeling door de producent moet worden uitgevoerd, zijn gericht op gebruik als voedervet. Een risicobeoordeling die slechts gericht is op een technische bestemming is niet voldoende.