Gemeente Hellendoorn


Raad spreekt zich uit over meerjarenperspectief 2006-2009

Belangrijk agendapunt van de raadsvergadering op 21 juni was het Meerjarenperspectief 2006-2009. Het meerjarenperspectief schetst het in de komende jaren te voeren beleid op hoofdlijnen. De nota Meerjarenperspectief dient te worden gezien als het financieel en beleidsmatig kader voor de dit najaar op te stellen programmabegroting 2006.

Raad positief over nieuw beleid
De diverse fracties gaven in de raadsvergadering aan in grote lijnen in te kunnen stemmen met het meerjarenperspectief. In meerderheid gaf de raad aan dat in de afgelopen periode raad, college en organisatie erin zijn geslaagd het raadsbeleidsprogramma in hoge mate te realiseren.
De meeste voorstellen voor nieuw beleid had de instemming van de raad. Met name het jongereninloopcentrum (⬠100.000,-- extra), de vervroeging van de bouw van sporthal Kuperserf van 2008 naar 2006, de aanleg van fietspaden in het Nationaal Park en de handbalplak in Haarle vonden brede instemming.

Toelichtingen op beleidsvoorstellen
In de raadsvergadering zijn enkele onderwerpen nog uitvoerig aan de orde geweest. Enkele insprekers lieten zich niet onbetuigd van hun visie op onderwerpen. Zo werden de onderwerpen muziekschool, leerlingenvervoer, denksportcentrum en de Jan Barbierschool door insprekers onder de aandacht gebracht van de raadsleden. Aanvullend gaven de fracties aan welke onderwerpen zij nog in de raadsvergadering aan de orde wilden stellen, zoals het Wijkontwikkelingsplan De Blokken, (signalen over) onveiligheid, wegonderhoud, accommodatiefonds en starterswoningen.
Uiteindelijk mondde de discussie uit in een aantal toezeggingen van het college, in een enkel geval werd een motie of amendement in stemming gebracht.
Uit de discussie met de raadsleden kwam naar voren dat de accommodatienota, ook al heeft het relaties met de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling, niet op de afwikkeling van die wet kan wachten. De raad verzocht het college om de accommodatienota nog voor de programmabegroting 2006 aan de raad aan te bieden. Het college stemde hiermee in.
Over WOP De Blokken meldde het college dat de wijkbewoners samen met de gemeente en de woningstichting bezig zijn met het ontwikkelen van een wijkvisie. In de begroting voor de komende jaren is een half miljoen euro opgenomen voor WOP De Blokken. De plannen zijn nog niet zover dat al sprake is van realisatie. Ook over bijbehorende budgetten is daarom nog niets bekend.
Veel fracties hadden in de beschouwingen ook het punt van (signalen over) onveiligheid aan de orde gesteld. Het college meldde dat al eerder door het college contacten zijn aangehaald met groepen jongeren in de samenleving. De huidige signalen over onveiligheid zijn reden voor het college om opnieuw in gesprek te gaan met jongeren.

Het college gaf aan open te staan voor aanbevelingen van de raad om starters op de woningmarkt te helpen. Tot dusver zijn verschillende mogelijkheden onderzocht en blijkt het nog niet zo eenvoudig te zijn om maatregelen te vinden die ook in voldoende mate helpen. Op het punt van wegonderhoud heeft het college toegezegd om de verlaging met een ton ongedaan te maken. Die mogelijkheid wordt geput uit de opbrengsten van bermmaaisel. Tot dusver wordt bermmaaisel gecomposteerd. Het ziet er naar uit dat er goede mogelijkheden zijn om bermmaaisel te verkopen aan agrariërs. Dit zou een te verwachten opbrengst geven van 80.000 euro. Het restant van het ongedaan maken van de bezuiniging, 20.000 euro, wordt gedekt uit het dividend WMO beheer.
Ook de bezuiniging op het onderhoud openbaar groen met 20.000 euro wordt geschrapt.
Verder heeft het college toegezegd eerst het onderzoek naar huisvesting van de brandweer af te ronden en dan met een voorstel te komen over de bestemming van de reservering van 1,4 miljoen voor nieuwe huisvesting van de brandweer in Hellendoorn. Een andere toezegging: het bestuur zal contact opnemen met de pas opgerichte ondernemersvereniging Kruidenwijk. Wellicht kan er, zoals ook voor het centrum van Nijverdal is gebeurd, een werkgroep opgericht worden die een plan de campagne opstart voor het winkelcentrum Kruidenwijk.

Raad neemt 5 moties en amendementen aan
Na afloop van de discussie en stemming nam de raad uiteindelijk vijf moties en amendementen aan.
Zo stemde de raad unaniem in met het ongedaan maken van bezuinigingen op het accommodatienota. Ook stelde de raad dat het college op korte termijn in gesprek gaat met wijkvereniging De Brake over een oplossing voor het wijkgebouw.
De raad stemde tevens in met het voorstel dat het college, wanneer er een ruimte vrijkomt, onderzoekt of dit uitkomst biedt voor een denksportcentrum.
Tevens stemde de raad in met het beschikbaar stellen van geld om het veiligheidsprobleem bij de Jan Barbierschool op te lossen. Het plan daarvoor ligt al klaar. Vraag is nog wel of dit tegelijkertijd met de verbouw van het schoolgebouw gaat gebeuren of dat dit erop vooruit zou moeten lopen.
Ook het voorstel om een bijdrage beschikbaar te stellen voor vernieuwing van de belichtingsinstallatie in het Hervormd Centrum werd door de raad aangenomen. De raad kan zich hierin vinden gezien de omvang van de zaal, die groter is dan andere zalen in Hellendoorn - ook op het moment dat het theater in het Huis voor Cultuur en Bestuur klaar is. Dat is positief voor de vele instellingen en organisaties die gebruik maken van deze ruimte, want zij hoeven daardoor deze apparatuur niet te huren waardoor ze extra kosten zouden maken.