Gemeente Boskoop



* Gemeente controleert op onrechtmatige bewoning (22-06-2005)
Gemeente controleert op onrechtmatige bewoning (22-06-2005)

Deze week start de gemeente Boskoop met de uitvoering van het project onrechtmatige bewoning. Dit betekent dat de gemeente vanaf 23 juni gaat inspecteren op illegale kamerbewoning en overbewoning. Verhuurders en huurders moeten er rekening mee houden dat hun pand gecontroleerd kan worden. De gemeente heeft de bevoegdheid om panden binnen te treden, maar de inzet is om dit op afspraak te doen.

Met het project onrechtmatige bewoning wil de gemeente illegale kamerbewoning en overbewoning terugdringen. Deze vormen van bewoning leiden namelijk vaak tot overlast en brandonveilige situaties. De gemeente heeft een lijst met 39 panden waar wellicht illegale kamerbewoning en/of overbewoning plaatsvindt. De inspecties moeten uitwijzen of dit ook daadwerkelijk het geval is. Tijdens de inspecties wordt ook gekeken naar het brandveilig gebruik.

Als er bedrijfsmatig kamerverhuur plaats vindt, mogen er op dit moment volgens de Bouwverordening niet meer dan tien personen zonder vergunning in een pand verblijven. Alleen als er een gebruiksvergunning is afgegeven, mogen er meer dan tien personen in een pand wonen. De Bouwverordening wordt nog dit jaar aangepast, zodat volgend jaar niet meer dan vijf personen zonder vergunning in een pand mogen wonen.