Persbericht

Lokale fondsen maken nog weinig
gebruik van webcasting

In navolging van de Code Tabaksblat neemt vooral het aantal videowebcasts toe

42% van alle beursfondsen voldoet aan Code Tabaksblat Van lokale fondsen webcast slechts 17% hun bijeenkomsten 96% van AEX-fondsen zijn in lijn met best practice bepaling

42% van alle beursfondsen webcast momenteel live haar pers-, analisten- en/of aandeelhoudersvergaderingen en voldoet hiermee aan de best practice bepaling uit de Code Tabaksblat. Er is echter een zeer groot verschil tussen de verschillende fondsen, blijkt uit het jaarlijkse webcast onderzoek van Company Webcast BV in samenwerking met Citigate First Financial. 96% Van de AEX- en 76% van de Midkap fondsen voldoen aan deze best practice bepaling van de Code Tabaksblat. Bij de Overige fondsen is dit percentage aanzienlijk lager. Slechts 17% van de Overige fondsen presenteert haar persconferentie, analistenbijeenkomst en/of aandeelhoudersvergadering via een live webcast. Voor de Overige fondsen is er dus nog veel werk te verzetten, aldus mr. Iwan Lawerman, directeur van Company Webcast.
Company Webcast doet jaarlijks onderzoek onder alle beursfondsen naar het gebruik van webcasting. Opvallend dit jaar is de groei van het aantal (live) webcasts met videobeelden bij de Midkap en Overige fondsen (dit in plaats van webcasts met alleen geluid). Ten opzichte van vorig jaar is er een stijging van 60% in het aantal videowebcasts bij de Midkapfondsen en zelfs een stijging van 260% van het aantal videowebcasts bij de Overige fondsen. De AEX fondsen deden altijd al veel aan videowebcasting en de stijging is bij deze fondsen dan ook niet significant. De toename van het aantal videowebcasts is vooral bij persbijeenkomsten. 59% Hiervan wordt momenteel gevideowebcast. Bij analistenbijeenkomsten is dit nog slechts 31%. In 2005 zien we ook een zeer sterke stijging van het aantal aandeelhoudersvergaderingen dat wordt gewebcast. In totaal hebben 9 beursvennootschappen afgelopen jaar hun AvA gewebcast ten opzichte van 3 in 2004. We zien dat steeds meer ondernemingen ertoe overgaan hun bijeenkomsten te webcasten. Het is het gevolg van de grotere roep om transparantie door de aandeelhouders van de onderneming. Nu ook strenger op de naleving van de corporate governance aanbevelingen zal worden gelet, zal deze ontwikkeling zich verder doorzetten, aldus Erik Jan Harmens, executive director van Citigate First Financial. Ook Lawerman verwacht voor het komende jaar een verdere groei van het aantal fondsen dat gaat webcasten en dan in het bijzonder videowebcasten. Dit komt vooral doordat breedband Internet standaard aan het worden is, waardoor de kwaliteit van video kijken over het Internet enorm toeneemt. Daarnaast zijn videowebcasts ook interessanter om naar te kijken, omdat je ook beelden hebt in plaats van alleen geluid. De gemiddelde kijkersduur bij een videowebcast is significant langer dan bij een audiowebcast , aldus Lawerman.