Gemeente Harderwijk


Skaters: wat mogen en wat moeten ze?

Met skaters doen zich in het verkeer vaak problemen voor. Zowel de skaters zelf als de overige verkeersdeelnemers weten niet precies wat skaters nu eigenlijk mogen en moeten. Iedereen kan leren zich op vier wielen (skate) of vijf wielen (skeeler) te verplaatsen. Maar voordat je op pad kunt, moet je je wel goed voorbereiden. Denk altijd aan je eigen veiligheid en aan de veiligheid van anderen. Je bent immers niet alleen op de weg.
Het aantal skaters neem bovendien nog steeds toe. Hun aantal wordt nu al geschat op 2.5 miljoen. Trouwens niet zo verwonderlijk, want wie heeft er niet ooit op schaatsen of rolschaatsen gestaan?

Als voetganger
In het verkeer gelden wetten en regels. Volgens de wet is een skater een voetganger. Hij moet dus officieel gebruik maken van het voetpad. Maar gebruik van het fietspad of de rijbaan wordt gedoogd als dat veilig kan, dus als het niet druk is en niet ander verkeer hindert. Dat skaters op het fietspad of de rijbaan worden gedoogd betekent nog niet dat ze net als fietsers voorrang hebben als ze voor een auto van rechts komen of op een voorrangsweg skaten. Skaters zijn en blijven wat de voorrang betreft voetgangers.

Als andere verkeersdeelnemer, en vooral als automobilist of (brom)fietser, moet u erop rekenen dat u skaters op de rijbaan kunt tegenkomen, zeker op onze mooie buitenwegen en met mooi weer. Rij dan niet vlak langs ze heen; ze hebben voor hun voortbeweging meer ruimte nodig dan een fietser.

Veilig skaten
Voor je als skater de weg opgaat moet je een aantal dingen kunnen: rechtdoor skaten, bochten maken en tijdig stoppen. Draag een helm en pols-, elleboog- en kniebeschermers. Zorg dat je voor andere verkeersdeelnemers (ook voor voetgangers) kunt stoppen. Hou rechts en rij als je met meerderen bent achter elkaar. Als je linksaf wilt slaan, steek dan haaks in twee keer over, zoals een voetganger. Zorg dat je zichtbaar en herkenbaar bent in het verkeer, ook in het donker. Draag geen walkman. Laat je nooit voortslepen door een auto of bromfiets.

Informatie: www.skatebond.nl.