Gemeente Barneveld


Gemeente gaat strijd aan met zwerfafval

Het college van B&W heeft ingestemd met een plan van aanpak om zwerfafval te bestrijden. De nadruk op de bestrijding van zwerfafval ligt op communicatie en educatie onderdelen. Specifieke acties worden op dit moment uitgewerkt, het is de bedoeling dat de eerste activiteiten in september van start gaan. Denk dan bijvoorbeeld aan ludieke acties op scholierenfietsroutes.

Handhaving

Een ander punt is om te bezien of er ook handhavend opgetreden kan worden. Op dit moment worden illegale dumpingen bij bijvoorbeeld ondergrondse containers al geregistreerd. Dit zijn bijvoorbeeld afvalzakken die niet in de ondergrondse container worden gestopt maar ernaast worden gezet. Opsporingsambtenaren pluizen de zakken uit op gegevens en vervolgens kan er een bekeuring worden uitgeschreven.

Accent op communicatie

In feite worden de uitgangspunten terugdringing van de hoeveelheid zwerfafval, vermindering van zwerfafval als bron van ergernis voor de burger en een kostenoptimalisatie door een goede balans tussen preventie, handhaving en reiniging gehanteerd.

Naast het accent op communicatie, handhaving en educatie activiteiten worden ook de volgende zaken opgepakt:

- voorzieningenniveau, optimale plaatsing prullenbakken en gebruik, en het beschikbaar stellen van materiaal

- reiniging: het gebruik van kwaliteitsbeelden, registratie

Nulmeting

Voordat het plan van aanpak is gemaakt heeft er een nulmeting plaats gevonden. Dit is een speciale methode om de hoeveelheid zwerfafval in een gemeente te kunnen vaststellen. Op basis van meetpunten wordt een aantal dagen geteld hoeveel zwerfafval aangetroffen wordt. Denk dan aan sigarettenpeukjes, blikjes, papiertjes, kauwgom etc. Dit is het zogenaamde fijn zwerfafval. Na de metingen en tellingen worden de gegevens naast de reinigingsgegevens gelegd waardoor een beeld ontstaat van de mate van schoonheid. In ons meetpatroon zijn veel hotspots meegenomen. Dit zijn plaatsen waar vaak een opeenhoping van zwerfafval ligt. Bijvoorbeeld rondom winkels, tankstations, fietsroutes etc. Dus hoe meer hotspots, hoe meer vervuiling. Mede op basis van die hotspots is de gemeente Barneveld te bestempelen als matig schoon.

Na de uitvoering van het plan van aanpak wordt er weer een meting voorgesteld om te bezien of de hoeveelheid zwerfafval verminderd is.

Barneveld, 21 juni 2005

Mutatiedatum 22/06/2005