Gemeente Doesburg


week 25-2005

Rubriek Nieuws uit het stadhuis, plaatsing d.d. 22 juni 2005, week 25.

BOUWEN EN WONEN
Aanvraag bouwvergunningen
De volgende aanvragen om een bouwvergunning zijn ontvangen op:
* 14-06-2005 Contre Escarpe/Veerpoortdijk : het oprichten van een hotel- en appartementencomplex

* 14-06-2005 Broekhuizen 18 : het vergroten van de woning
* 15-06-2005 De Kilder 51 : het vergroten van de erker aan de zijkant van de woning

Aanvraag gebruiksvergunningen
De volgende aanvragen om een gebruiksvergunning zijn ontvangen op:
* 09-06-2005 Juliana v. Stolberglaan 3-5 : het in gebruik hebben van een bijeenkomstgebouw (gebedshuis, café/zalencentrum)
* 09-06-2005 Roggestraat 9-13 : het in gebruik hebben van een bijeenkomstgebouw (museum)

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Vrijstelling voorschriften bestemmingsplan en Verleende bouwvergunning ex. Artikel 19 lid 3 WRO
Burgemeester en wethouders hebben voor het volgende bouwplan vrijstelling verleend van de voorschriften van het bestemmingsplan en bouwvergunning verleend op:

* 13-06-2005 Forsythiastraat 5 : het bouwen van een aanbouw t.b.v. kinderopvang aan huis

* 14-06-2005 Angerloseweg 3 : het oprichten van een atelier met opslagruimte

Verleende sloopvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende sloopaanvragen vergunning verleend op:

* 14-06-2005 Barend Ubbinkweg ong. : het slopen van diverse onderdelen en asbestverwijdering (gemaalgebouw)

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstandscommissie te Doetinchem
De eerstvolgende zitting van de welstandscommissie is gepland op maandag 27 juni 2005 in het stadhuis van Doetinchem. Tijdens deze openbare zitting worden de bouwplannen en overige verzoeken welke niet door de rayonarchitect onder mandaat zijn afgehandeld om advies voorgelegd aan de welstandscommissie. De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362). Ook is deze dan te vinden op de website van deze gemeente www.doesburg.nl.

MILIEU
Verleende stookvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende stookaanvragen vergunning verleend op:

* 15-06-2005 Verhuellweg 29 : het stoken van een stapel schoon brandhout op 25-06-2005

* 15-06-2005 Pastoor Blaisseweg 1 : het stoken van snoeihout in de periode van 18-06-2005 tot en met 09-07-2005.

OVERIGE VERGUNNINGEN
Kapvergunningen
Voor de volgende boom is een kapvergunning verleend : Particuliere boom
Esdoornlaan t.o. 35: een gewone es (Fraxinus excelsior) zonder herplantplicht t.b.v. aanleg Wadi.

Openbare kennisgeving
Op 26 mei 2005 is een vergunningaanvraag ingediend met het verzoek om op zaterdagavond 2 juli 2005 op het adres Molengaarde 71 te Doesburg een tuinfeest te mogen organiseren.
Alvorens hiervoor vergunning te verlenen worden belanghebbenden tot 27 juni 2005 in de gelegenheid gesteld hun zienswijze voor of tegen de voorgenomen vergunningverlening in te dienen.

BEZWAARSCHRIFTEN
Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.
U kunt zich dan wenden tot de heer W. Stoppels (0313-481320).

OVERIGE MEDEDELINGEN
Doesburgse kermis van 30 juni t/m 3 juli 2005
Openingstijden:
donderdag en vrijdag: 15.30 uur - 24.00 uur
zaterdag en zondag: 13.00 uur - 24.00 uur

Opbouwen en afbreken attracties
In de avond- en nachtelijke uren tussen 22.00 uur en 7.00 uur mogen geen attracties worden opgebouwd. Verbod tot afbreken van de kermiszaken geldt in de nacht van zondag op maandag tussen 1.00 uur en 7.00 uur.

Familiedag
In het kader van de kermispromotie wordt op de eerste kermisdag (donderdag 30 juni) een familiedag gehouden. Onder het motto drie halen, twee betalen kan iedereen in de vermaakzaken terecht om de eerste kermisdag te vieren. Bij de kassas staat aangegeven welke aanbiedingen er gelden. Dit item is een voortzetting van een reclameactie, die in 2002 voor het eerst werd gehouden en tot op heden door het publiek zeer gewaardeerd wordt.
Vuurwerk
Evenals vorig jaar zal weer het inmiddels traditionele vuurwerk aan de IJsselkade worden afgestoken. Dit gebeurt op zaterdag 2 juli om 23.00 uur.

Woon- en pakwagenterrein
Het terrein De Linie aan de Barend Ubbinkweg is niet meer beschikbaar als pak- en woonwagenlocatie. Hiervoor zijn vervangende terreinen gevonden. De woonwagens worden gestald op het terrein De Bleek. Pakwagens worden gestald op een parkeergedeelte van een plaatselijk bedrijf. Mogelijke afzetting van weggedeelten behoort tot de opties. De daartoe te nemen maatregen en voorzieningen zullen betrekking hebben op de periode van vrijdag 23 juni tot en met maandag 4 juli a.s.

Verkeersmaatregelen
In verband met de kermis zullen de nodige verkeersmaatregelen worden ingesteld. Een aantal maatregelen zal ingaan op dinsdagmiddag 28 juni a.s. De overige maatregelen gaan in op de daarop volgende woensdagmorgen.
De volgende straten worden afgesloten voor alle verkeer, uitgezonderd bestemmingsverkeer (voor zover mogelijk en toelaatbaar):
* Markt

* Kerkstraat vanaf Koepoortstraat tot Markt
* Koepoortstraat (vanaf Hoogestraat tot Kerkstraat)
* Roggestraat

* Gasthuisstraat

* Heerenstraat (doodlopende weg richting Gasthuisstraat)
* Paardenmarkt

* Bergstraat (vanaf Boekholtstraat tot Paardenmarkt)

Vanaf de Bergstraat (en de Paardenmarkt) is alleen voor voetgangers doorgang naar het kermisterrein mogelijk.

Dit geldt ook voor de Kerkstraat in de richting van de Markt tijdens de kermis vanaf donderdagmiddag tot en met zondagavond. De Kerkstraat wordt t.h.v. de Boekholtstraat afgesloten door middel van paaltjes.

De parkeerverbodzone voor de binnenstad blijft vanzelfsprekend onverkort van kracht. Dit betekent, dat in de woonstraten niet mag worden geparkeerd. Alleen vergunninghouders mogen daar parkeren, voor zover dit mogelijk en toelaatbaar is met de kermis. De parkeerautomaat op de Paardenmarkt wordt vanaf dinsdag 28 juni buiten gebruik gesteld. Het is dan alleen voor vergunninghouders mogelijk om op de Paardenmarkt te parkeren, voor zover de indeling van de kermisattracties dit toelaat.

Aanvullende verkeersmaatregelen / autovrijwinkelstraten In verband met de autovrije winkelstraten en het éénrichtingverkeer Kloosterstraat " Boekholtstraat op zaterdagen, gelden kermiszaterdag de volgende aanvullende verkeersmaatregelen:

de winkelstraten zijn, zoals elk weekend, op zaterdag van 08.00-18.00 uur autovrij met éénrichtingverkeer voor de Kloosterstraat " Boekholtstraat.

geslotenverklaring (C2) Bergstraat, vanaf de Meipoortstraat in de richting van de Paardenmarkt, voor bestuurders (d.w.z. éénrichtingverkeer in de richting van de Meipoortstraat, aansluitend op het éénrichtingverkeer Kloosterstraat " Boekholtstraat).

Weekmarkten

* in verband met de kermisopbouw op de Markt sluit de woensdagmorgenmarkt van 29 juni om 11.30 uur;
* de zaterdagmarkt van 2 juli wordt verplaatst naar de Zandbergstraat.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de navolgende personen: kermisaangelegenheden: dhr. M.G. Pelgrim (coördinator kermiszaken) tel.nr. 0313 -481364
verkeerstechnische zaken: parkeerpolitie (politie unit Dieren-Doesburg) tel.nr. 0900 -88 44

WET MAASCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING
Taakverschuiving in Nederland
De bevolking in ons land wordt ouder en de kosten van de zorg lopen steeds meer op. Verzin een list, moeten de bestuurders in Den Haag tegen elkaar hebben gezegd.
En ziedaar: er komt een grote operatie, waarmee het rijk het stelsel van de zorgverzekering ombouwt (rechten vervallen) en afstoot naar de gemeenten. De titel: Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).

De Wmo op hoofdlijnen
Met ingang van (waarschijnlijk) 1 juli 2006 zal de gemeente verantwoordelijk zijn voor taken, die nu onder de Welzijnswet, de Wet Voorzieningen Gehandicapten (Wvg) en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vallen.
De nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning geeft de gemeente de taak om de ondersteuning van haar burgers te regelen. Voor een deel was dat al het geval. Denk aan hulp voor senioren, voorzieningen voor jongeren, het verstrekken van hulpmiddelen, zoals een rolstoel of een scootmobiel, het aanpassen van een woning of het geven van informatie. Door middel van de Wmo wordt de gemeente ook verantwoordelijk voor huishoudelijke zorg (thuiszorg), persoonlijke verzorging en verpleging en voor een zestal subsidieregelingen, die nu nog onder de AWBZ vallen.
De Wet wordt waarschijnlijk gefaseerd ingevoerd; tussen 2006 en 2008 zal de gemeente er steeds meer taken bij krijgen. Op langere termijn betekent de komst van de Wmo dat een allesomvattend (integraal) beleid voor wonen, werken en zorg mogelijk wordt. Dat kan niet van stel op sprong, maar de rol van de gemeente zal steeds belangrijker worden.

Wat verandert er op korte termijn?
Voor mensen die nu een Wvg-voorziening hebben of die gebruik maken van de thuiszorg zou er in 2006 iets kunnen veranderen. De gemeente zou bijvoorbeeld andere eisen kunnen stellen aan de verstrekking van hulpmiddelen en aan de huishoudelijke zorg, zij zou de hulp door een andere aanbieder kunnen laten verzorgen of een eigen bijdrage van de burger vragen.
Wat er precies gaat veranderen is nu nog niet duidelijk. De Tweede en Eerste kamer en vervolgens de gemeente gaan daarover in de loop van 2005 of uiterlijk begin 2006 beslissen. De gemeente zal de inwoners van Doesburg hierover op tijd en uitgebreid informeren.

Meer eigen verantwoordelijkheid voor inwoners
Het doel van de Wmo is, dat mensen zoveel mogelijk voor zichzelf en elkaar zorgen.
Het stimuleren en steunen van de zo geheten mantelzorg en van vrijwilligers is daarom een belangrijke taak voor de gemeente. Als het mensen, die hulp nodig hebben, niet lukt om zelf ondersteuning te regelen, kunnen zij bij de gemeente terecht voor informatie, advies, verwijzing en mogelijk bemiddeling. In het stadhuis zijn medewerkers druk bezig met het ontwikkelen van een zorgloket. Dat doen zij tezamen met andere organisaties.

Rol organisaties
De gemeente zal natuurlijk zorgvragers door middel van hun organisaties (zoals de raden van gehandicapten en ouderen) bij de voorbereidingen betrekken. Deze vertegenwoordigers kennen de noden, behoeften en wensen als geen ander.
Ook zal de gemeente de aanbieders van zorg, welzijn en wonen betrekken bij het ingrijpende Wmo-proces. Zij hebben immers kennis op het gebied van maatschappelijke ondersteuning en zullen op contractbasis een belangrijke rol spelen bij de uitvoering van het Wmo-beleid.

Actuele stand van zaken
Op 15 juni jongstleden heeft in het Doesburgse stadhuis een informatieve startbijeenkomst plaatsgevonden. Gemeente en organisaties hebben elkaar indringend ontmoet. Er was een grote opkomst van zon 60 vertegenwoordigers.
Wethouder Bouman heeft een toelichting gegeven op de gemeentelijke startnotitie Wmo. Voor de gemeente stond hierbij de vraag centraal of alle dilemmas, knelpunten en mogelijke gevolgen die de Wet voor de inwoners van Doesburg heeft, in kaart zijn gebracht.

De gemeente heeft ook kritische kanttekeningen geplaatst. Het wordt door Doesburg bijvoorbeeld als een gemis ervaren, dat er geen wettelijke verplichting is. Welke zorg moet de gemeente minimaal bieden? En hoe stelt het rijk de gemeente hiertoe in staat? De ideeën, suggesties, voorstellen en kritische kanttekeningen van de organisaties worden gevoegd bij de startnotitie die vervolgens ter besluitvorming aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

Informatie
Meer informatie over de Wmo vindt u op www.invoeringwmo.nl. Voor vragen over de Wmo in Doesburg, kunt u terecht bij Juliette Vree (0313-481341). Zij is verbonden aan de projectgroep Wmo en zal er voor zorgen dat de vraag bij de juiste persoon terecht komt.