Raadplegen digitale krantenbank van bibliotheek op school

23.06.2005 / 10:42 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ver. van openbare bibliotheken

Raadplegen digitale krantenbank van bibliotheek op school

Vanaf juni 2005 bieden 166 scholen de mogelijkheid om de krantenbank, het digitale krantenarchief van de grote landelijke dagbladen, op school te raadplegen. De leerlingen krijgen hiermee eenvoudiger toegang tot betrouwbare informatie, die zij gebruiken voor school en andere doeleinden. Het op school beschikbaar stellen van de krantenbank is onderdeel van de digitale informatiedienstverlening van de openbare bibliotheek.

Na een proefperiode, hebben sinds dit voorjaar zo'n 161 scholen in het voortgezet onderwijs en vijf in het beroepsonderwijs een abonnement op de krantenbank. 'Met de krantenbank kunnen de leerlingen van de school gemakkelijker over informatie beschikken voor het maken van werkstukken of presentaties. Maar ook docenten hebben baat bij de krantenbank, het gebruik kan handig zijn bij het voorbereiden van een les', aldus Ingrid Lut van het Huygenslyceum uit Voorburg. 'Met de krantenbank kun je rechtstreeks informatie vinden, je hoeft niet eerst een zoekmachine te gebruiken. Dit maakt het makkelijker om te vinden wat je zoekt.'

De krantenbank, nu dus ook op 166 scholen te benaderen, is al langer gratis en door iedereen in de bibliotheek te raadplegen. Hetzelfde geldt voor andere digitale databestanden als de uitrekselbank, de consumententest etc. Of je nu een krantenartikel uit 1995 zoekt, de laatste consumententests van digitale camera's wilt bekijken: je kunt in de bibliotheek terecht. Deze digitale databestanden, in combinatie met de persoonlijke vragendienst van de openbare bibliotheek (al@din op www.bibliotheek.nl), maakt de bibliotheek dé vindplaats van betrouwbare informatie.

X X X

Noot voor de redactie (