Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Vanaf 1-1-2006 wordt WAO WIA

De WAO wordt op 1 januari 2006 vervangen door de WIA, Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Ongetwijfeld heeft u daar al het nodige over gehoord. Maar wat verandert er voor u?

De wet die minister de Geus heeft uitgewerkt, blinkt niet bepaald uit door eenvoud. In de praktijk zullen volgend jaar waarschijnlijk nog erg veel zaken onduidelijk zijn. In de wet verschuift, althans in theorie, het accent van het verschaffen van een uitkering, naar preventie en reïntegratie. Op zich is dat geen slechte zaak. De vraag is alleen of die dooelstelling in de praktijk ook gehaald kan worden. In hoofdlijnen komt de verandering op het volgende neer:

Voor de mensen die meer dan tachtig procent arbeidsongeschikt zijn, verandert er nog het minst. Zij blijven een volledige uitkering ontvangen en het is zelfs mogelijk dat de uitkering met vijf procent omhoog gaat. Dat hangt af van de vraag of het gaat om minder dan 75.000 mensen. Zijn het er meer, dan gaat de verhoging niet door.

Mensen die meer dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn en minder dan 80 procent, krijgen te maken met een erg ingewikkelde regeling. Zij kunnen in aanmerking komen voor een nieuwe regeling, de zogeheten Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). Zij krijgen een kleine uitkering en worden geacht om voor een deel gewoon betaald werk te doen. Zij zullen heel goed moeten nagaan wat hun mogelijkheden zijn.

Voor de groep die minder dan 35 procent is afgekeurd, geldt dat zij geacht worden om gewoon door te werken. De werkgever moet voor hen eventueel alternatief werk zoeken. Zij krijgen geen arbeidsongeschiktheidsuitkering.

De hoofdlijnen van de nieuwe wet kunt u nalezen op de website van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid. Op deze pagina vindt u ook weer links naar andere informatiebronnen. U vindt ook nuttige informatie op de website van Stichting De Ombudsman, link sociale zekerheid (linkerzijde pagina), link Recht van Spreken. Ook de website werken naar vermogen geeft veel bruikbare informatie. Voor het reintegratietraject is nog altijd de publicatie van het FNV aan te bevelen, Wie schrijft die blijft. Voor persoonlijk advies kunnen leden van de VSN ook contact opnemen met het juridisch steunpunt, tel. 035 6722666.
23 juni 2005

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400