GGZ Nederland

Vorig persbericht, 08/06/05: Marktwerking voor groot deel ggz wenselijk
Amersfoort, 23 juni 2005
Minister Hoogervorst ontvangt zorgbrede Governancecode Namens de Branche organisaties Zorg (BoZ) heeft voorzitter Andrée van Es vanmorgen met trots de zorgbrede Governancecode overhandigd aan minister Hoogervorst van VWS. De code ging vergezeld van de notitie 'Zuinig, Zinnig en Zuiver Toezicht in de zorg', waarin de BoZ hun visie weergeven op overheidstoezicht.

Normen
Het doel van de code is het vastleggen van breedgedragen normen voor goed bestuur, toezicht en verantwoording naar relevante partijen, en de invloed en betrokkenheid van belanghebbenden bij het beleid van de zorginstellingen. Daarnaast beogen de zorgbranches hiermee een stroomlijning van de gevraagde informatie en de vermindering van het externe toezicht, door een versterking van het interne toezicht. Een aantal brancheorganisaties had al een eigen Governancecode. Maar door de ontwikkelingen in de zorgsector en de toenemende brancheoverstijgende samenwerking ontstond binnen de sector de behoefte aan een zorgbrede Governancecode.

Toezicht
De notitie 'zzz-toezicht' geeft de visie van de BoZ weer op overheidstoezicht. Dit toezicht zal volgens de BoZ bestaan uit drie lagen. Ten eerste het effect van de keuzevrijheid van de klant; ten tweede intern toezicht, gewaarborgd door een zorgbrede code voor corporate governance en ten derde een afgeslankt, gezaghebbend en onafhankelijk extern toezicht op zorgkwaliteit en correct marktgedrag. Dit nieuwe evenwicht zal de kwaliteit van het toezicht verbeteren en bijdragen aan een reductie van de administratieve lasten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mieneke Kwist, beleidsmedewerker Communicatie, tel. 033 460 8936, mkwist@ggznederland.nl