Gemeente Bussum

Wat de raad besloot 9 juni 2005

Interpellatie

De fractie van GroenLinks heeft, voorafgaand aan deze raadvergadering, een verzoek tot interpellatie ingediend. Dit houdt in dat de fractie van GroenLinks een verzoek aan het college van B&W richtte om, over een onderwerp dat niet op de agenda voorkomt, inlichtingen aan de gemeenteraad te verstrekken.

Het onderwerp van de interpellatie was het gebruik van de speelweide aan de Burgemeester s Jacoblaan. De belangrijkste vragen gingen over de overlast van de voetballende volwassenen en of er nog vóór de zomer met de beide partijen bemiddeld kan worden. De burgemeester schetste in zijn antwoord de voorgeschiedenis en vertelde dat er wordt onderzocht hoe er tot een voor beide partijen werkbare oplossing kan worden gekomen.

Huisvestingsverordening De huisvestingsverordening Gooi en Vechtstreek 2005 gaat over het regelen van de woonruimteverdeling in Gooi- en Vechtstreek per 1 juli 2005 in een regionaal convenant. De verordening maakt het onder andere mogelijk dat burgemeester en wethouders aan woningzoekenden een urgentie toekennen. Inburgering nieuwkomers

De Rijksoverheid en de gemeenten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers. Sinds 1998 is het inburgeringsbeleid neergelegd in de Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN). Het gemeentelijke minderhedenbeleid heeft als doel extra voorwaarden te scheppen waardoor minderheden in Bussum kunnen integreren en hun achterstandspositie ten opzichte van de autochtone bevolking kunnen inlopen. De raad ging akkoord met het als volgt verdelen van de rijksbijdrage ad 186.000: het ROC 92.141, Bureau Nieuwkomers 40.000, Vluchtelingenwerk 25.765, Overige kosten 28.094,-

Nota Lokaal Jeugdbeleid

De raad heeft het voorstel Lokaal Jeugdbeleid vastgesteld. In deze nota wordt de samenhang tussen de voorzieningen voor jongeren aangegeven en wordt beschreven welke doelen en functies deze voorzieningen moeten hebben. Tevens wordt aan de jeugdparticipatie in de nota concreet invulling gegeven. Dit heeft als doel dat er betere afstemming plaatsvindt tussen wat jongeren willen en wat de gemeente biedt. Daarnaast moet het jongeren stimuleren om meer betrokken te zijn bij en zich meer verantwoordelijk te voelen voor de samenleving. Hiervoor wordt structureel 25.000 ter beschikking gesteld. Wethouder Branderhorst zegde toe de commissie te informeren over de voortgang.

Brede School

Bij twee scholen in de Westereng (Zonnewijzer en Michiel de Ruyter) ontstond de behoefte de samenwerking inhoudelijk te versterken en te verbreden. Al sinds 2003 wordt nagedacht over de toegevoegde waarde van een Brede School en hoe een Brede School er in Bussum uit moet zien. Uitgangspunt bij dit alles is dat de bij het proces betrokken partijen over de eigen grenzen heen kijken en nieuwe kaders scheppen, om een goed antwoord te bieden op de in de wijk en op de scholen gesignaleerde problematiek.

Het college van burgemeester en wethouders heeft middels een raadsvoorstel de standpunten van de fracties geïnventariseerd. De VVD is tegen het voorstel zoals het er nu ligt. Het CDA maakt een voorbehoud met betrekking tot de inhoud van het voorstel, waarbij de dekking daarvan als een probleem wordt ervaren. De overige fracties stemmen met het voorstel in. Het college heeft vervolgens voorgesteld het voorstel aan te houden. Behalve de VVD, hebben de fracties van CDA, GroenLinks, PvdA en D66 daarmee ingestemd. Het college komt er in het najaar op terug via een zo adequaat mogelijke beantwoording van de door de fracties gestelde vragen. Het door de VVD ingediende amendement om de Michiel de Ruyterschool als onderwijsbestemming te behouden, is aangehouden.

Beschermd stads- en dorpsgezicht

Naar aanleiding van een voorstel van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is in de raad gesproken over het aanwijzen van beschermd stads- en dorpsgezicht van het Brediuskwartier en het Spiegel. De aanwijzingen hebben als consequentie dat voor beide gebieden nieuwe bestemmingsplannen moeten worden gemaakt. Over dit onderwerp zijn op 17 en 18 mei jl. informatieavonden gehouden, waar belanghebbenden hun zienswijze kenbaar konden maken. De gemaakte opmerkingen zijn in het advies van de raad meegenomen, waaronder ook de uitbreiding van het gebied het Spiegel. Tevens heeft wethouder Gouka tijdens de gemeenteraadsvergadering naar aanleiding van een opmerking van mevrouw Sluiter, meegedeeld dat ook het perceel Hooftlaan 20 zal worden toegevoegd aan het gebied Brediuskwartier.

De raad zal de Staatssecretaris positief adviseren.

Riool- en wegreconstructie Brinklaan 1e fase

In het Gemeentelijk Rioleringsplan staat de vervanging van het riool in de Brinklaan en de Nieuwe Raadhuisstraat gepland voor 2005. In verband met de realisatie van het bouwproject Landstraat Noord is het noodzakelijk om de hoofdafvoer van de riolering te verleggen. Gelijktijdig wordt de Brinklaan heringericht als een ontsluitingsweg (50 km/h). De raad heeft ingestemd met de start en voorbereiding van het project en heeft een voorbereidingskrediet van 85.000 beschikbaar gesteld.

Wegenonderhoudsplan 2005-2009

Voor een goede bereikbaarheid heeft de gemeente de plicht een veilig en functioneel wegennet in stand te houden. Om dit wegennet te kunnen onderhouden is het noodzakelijk voor een langere periode te weten welke maatregelen daarvoor nodig zijn en welke middelen daarvoor beschikbaar zijn. De raad ging akkoord met wegenonderhoudsplan 2005-2009.

Programmaverslag 2004

Het college kreeg van alle fracties complimenten voor het feit dat Bussum één van de weinige gemeentes in Nederland is die een rechtmatigheidverklaring heeft verkregen. Dit betekent het volgende:

Elk jaar controleert de accountant de gemeentelijke Jaarrekening. Met ingang van 2004 moet door de accountant niet alleen worden gekeken of de financiële gegevens in de boekhouding op een juiste wijze zijn verwerkt (getrouwheidscontrole). De accountant moet voortaan ook controleren of de posten in de jaarrekening (meer precies de baten, lasten en balansmutaties in de jaarrekening) rechtmatig tot stand zijn gekomen (rechtmatigheidscontrole). Rechtmatig betekent hier: binnen de relevante wet- en regelgeving. Voor beide controles moet door de accountant een afzonderlijke verklaring worden afgegeven.

Verder ontving het college ook de complimenten voor het goede en leesbare programmaverslag. Het programmaverslag is een samenvoeging van het jaarverslag en de jaarrekening.

Voorjaarsnota 2005

De Voorjaarsnota 2005 maakt deel uit van de begrotingscyclus voor het jaar 2006. De nota bevat het financiële beleid voor 2006-2009, taken die in die periode uitgevoerd moeten worden, risico's waarop de gemeente zich dient voor te bereiden en de aanpak van de te verwachte knelpunten voor de begroting 2006.

De nota is conform vastgesteld met inachtneming van de gemaakte opmerkingen van de fracties.