Koninklijke Nederlandse Schaakbond


Titelkansen Peng minimaal na nederlaag in 11e ronde op EK Dames

Zhaoqin Peng heeft bij het EK schaken in het Chisinau (Moldavië) haar kansen op de Europese titel verspeeld. De Nederlandse, die gedeeld aan kop ging, verloor in de voorlaatste ronde van de Russin Kosintseva. Daarmee is haar kans op een overwinning op het EK nagenoeg verkeken. Peng moet vandaag (donderdag) in de laatste ronde winnen om uitzicht op een ereplaats te houden. Deze partij is live te volgen.

Een hoge positie is voor de andere Nederlanders op dit EK niet weggelegd. Wel was er gisteren een dagsucces voor Marlies Bensdorp, die met wit de Zwitserse Seps versloeg. Arlette van Weersel speelde remise en Desiree Hamelink mocht een punt bijschrijven vanwege een bye. Petra Schuurman verloor met wit van de Moldavische Patrac.

Klik hier om de partijen na te spelen.

(Voor eerdere rondeverslagen: scroll naar beneden)

Peng na tien ronden op de gedeelde eerste plaats bij EK Dames Tiviakov net onder de top na 5 ronden EK individueel in Warschau

Bij het Europees kampioenschap in de Poolse hoofdstad Warschau staat Sergej Tiviakov net onder de top. Hij won in de vijfde ronde na een lange partij van de Oekraïner Neverov. De Groninger grootmeester staat op vier punten. Het was woensdag sowieso een goede dag voor de Nederlandse schakers. Loek van Wely versloeg de jonge Russische grootmeester Chismatoellin, terwijl Ivan Sokolov de 20-jarige Pool Bartel de baas was. De nationaal kampioen vergaarde 3,5 punten, Sokolov heeft er drie.

Erwin l'Ami deed goede zaken door winst tegen Lagowski uit Polen, waardoor ook hij op drie punten kwam. Friso Nijboer speelde remise tegen het 16-jarige Russische talent Romanov en heeft 2,5 punt. Dimitri Reinderman deelde het punt met de 15-jarige Poolse FIDE-meester Olszewski. Daarmee kwam hij op twee punten. Jan Smeets bleef op dat aantal steken. Hij verloor van de sterke Deense grootmeester Peter Heine Nielsen.

Een feestje voor Karel van der Weide, die zijn eerste overwinning kon vieren. Hij won met zwart van de Zweedse Adriana Krzymowska en staat op anderhalf punt.