FloraHolland


FloraHolland gastheer van Kenya Flower Day

Belang bloemenexport blijft toenemen voor Kenia

FLORAHOLLAND (persbericht 23 juni 2005) - Op 22 juni 2005 vond op FloraHolland vestiging Rijnsburg de Kenia Flower Day plaats. FloraHolland was gastheer van deze jaarlijkse relatiedag van de Kenya Flower Council, die in het teken staat van sierteeltontwikkelingen in Kenia. De laatste ontwikkelingen in Kenia werden gepresenteerd door voorzitter Erastus Mureithi van Kenya Flower Council. Areamanager Afrika Peter Bouma van FloraHolland gaf zijn visie op de dilemma's, kansen en uitdagingen van Kenia.

De dag begon voor de gasten uit Kenia met een ontbijtsessie met Directie en Bestuur van FloraHolland, aansluitend was er een rondleiding op FloraHolland vestiging Rijnsburg en vond een keuring plaats. Met een vakkundige jury beoordeelde voorzitter Mureithi de aanvoer vanuit Kenia. De bloemen van Panda Flowers Ltd. kwamen als beste uit de bus en dit werd beloond met een certificaat. Mureithi waardeerde deze interactieve aanpak, omdat het hem weer vernieuwde inzichten gaf in de nut en noodzaak van een goede kwaliteit, die hij ook kan toepassen in zijn eigen kwekerij. "Alleen al op het gebied van kwaliteit kunnen we in Kenia nog ontzettend veel leren van Nederland."

Commercieel manager Albert Haasnoot van FloraHolland vestiging Rijnsburg heette daarna de ruim honderd vakgenoten welkom. "Deze dag geeft ons de gelegenheid om met elkaar te spreken over relevante ontwikkelingen in zowel Kenia als Nederland." Ambassadeur van Kenia mevrouw Mworia benadrukte in haar speech het grote belang van de Nederlandse bloemenbranche voor Kenia. Behalve de werkgelegenheid nemen de Nederlandse kwekers in Kenia een grote sociale verantwoordelijkheid. Ze bouwen scholen en huizen voor hun werknemers. Mworia: "Al met al is de bloemenexport voor Kenia een grotere bron van inkomsten dan het toerisme."

Meer dan rozen
Peter Bouma lichtte de dilemma's, kansen en uitdagingen van Kenia toe in zijn presentatie. "De import van bloemen naar Europa neemt elk jaar toe. Opvalt dat Kenia daarbij sterk afhankelijk is van rozen. Hij adviseert de productie te verruimen en de aandacht te richten op andere producten, zoals zomerbloemen. Hierop volgde in de zaal vervolgens een discussie. Geconcludeerd werd dat Kenia een steeds grotere rol gaat spelen in de wereld van sierteelt. Het is echter van groot belang dat de infrastructuur in dit land grondig wordt aangepakt om de kansen optimaal te benutten.

De Kenya Flower Council bestaat sinds 1996. Inmiddels is Kenia een belangrijke partij in de bloemenexport, die het afgelopen jaar met 44,7 procent is gestegen. Het land is de grootste bloemenimporteur van Europa. Nederland is met 65 procent het belangrijkste exportland. De belangrijkste bloemen zijn rozen, anjers, alstroemeria's en zomerbloemen.

Fotobijschrift: Areamanager Peter Bouma van FloraHolland (links) en voorzitter Mureithi van Kenya Flower Council gaven hun visie op sierteelt in Kenia.


---