Het Nederlandse Rode Kruis

23 juni 2005
Nederlandse Rode Kruis krijgt recorddonatie van Akzo Nobel

De gift van Azo Nobel zal onder andere besteed worden aan waterprojecten. Foto: het Rode Kruis voorziet de inwoners van Meulaboh (Indonesië) van water na de tsunamiramp

Het Nederlandse Rode Kruis heeft een recorddonatie van 1,5 miljoen euro ontvangen van multinational Akzo Nobel. Het is één van de omvangrijkste giften die een Nederlandse hulporganisatie ooit heeft gekregen. Het is ook de grootste bedrijfsdonatie uit de geschiedenis van het Nederlandse Rode Kruis.

Schoon drinkwater en gezondheidsprojecten
Met het geld gaat het Rode Kruis duizenden mensen in China en Indonesië aan schoon drinkwater helpen. Er worden latrines, wasgelegenheden en afvoersystemen mee gebouwd. Gezondheidsprojecten opgezet ter bestrijding van onder meer HIV/Aids worden ermee opgezet.

Een gedeelte wordt besteed aan gezondheidsprojecten. In China geven Rode Kruis- vrijwilligers aidsvoorlichting.

China en Indonesië balanceren beide op de rand van een HIV/Aids-epidemie. In China bijvoorbeeld zal het aantal besmetting de komende jaren vertienvoudigen. Meer dan tien miljoen zullen dan besmet zijn met het virus. Daarmee draagt het land flink bij aan een probleem dat wereldwijd al 25 miljoen mensen het leven heeft gekost. Economieën en gezinnen worden ontwricht en miljoenen kinderen worden wees.

Vervuild drinkwater maakt slachtoffers
Naast HIV/Aids vormen in China en Indonesië ook vervuild drinkwater en slechte hygiëne een bedreiging. Maar weinig inwoners hebben een eigen toilet of een kraan. Vooral op het platteland halen mensen hun water noodgedwongen uit vervuilde rivieren en putten. In Indonesië gaat het hierbij om 64% van de bevolking. Het gevolg is dat hier elke dag tientallen mensen vooral kinderen jonger dan vijf jaar sterven aan diarree.

In Indonesië heeft 64% van de bevolking geen schoon drinkwater

Het Rode Kruis is ongelooflijk blij met de donatie van Akzo zegt Cees Breederveld, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis. Dit is levensreddend geld, dat bovendien is gegeven voor hulp aan mensen die vaak onopgemerkt leven en sterven, buiten het gezichtsveld van internationale media of politiek. Het blijkt lang niet altijd eenvoudig om de projecten die we dankzij Akzo nu kunnen uitvoeren, gefinancierd te krijgen.

Maatschappelijk betrokken
Naast de 1,5 miljoen euro stelt Akzo Nobel ook lokale werknemers ter beschikking van het Rode Kruis. Zij worden ingezet als vrijwillige gezondheidswerker of eerste-hulpverlener. Ze bieden in de gemeenschap waar ze zelf wonen basisgezondheidszorg en geven voorlichting over schoon water en hygiëne. Op deze wijze geeft Akzo invulling aan zijn maatschappelijk betrokken ondernemen met meer dan geld alleen. Het Rode Kruis op zijn beurt werkt zoveel mogelijk met vrijwillige medewerkers uit de betrokken landen zelf.