Gemeente Breda

Uitkomsten rapportage pilot kamerverhuur Belcrum

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de conclusies en aanbevelingen van de rapportage Pilot Project Kamerverhuur Belcrum.

. Het pilotproject heeft aangetoond dat de brandveiligheid in een aantal van de onderzochte kamerverhuurpanden niet aan de eisen voldeed. De tekortkomingen op het gebied van brandveiligheid liggen vaak op het terrein van onveilige vluchtroutes en onvoldoende brandwerendheid in de woningen. Eigenaren van deze panden is inmiddels verzocht de gebreken in orde te maken.

Een belangrijke aanbeveling uit het rapport is om de kamerverhuurpanden in de gemeente Breda structureel te controleren op brandveiligheid. Dit wordt meegenomen in het reguliere jaarprogramma Handhaving. De ervaringen die in de wijk Belcrum zijn opgedaan, fungeren als leidraad voor verdere inspecties van woningen in Breda, waarvan het vermoeden bestaat dat deze voor kamerverhuur worden gebruikt.

Van de 24 onderzochte panden zijn er vier panden waar meer dan vijf personen wonen. Hieruit blijkt dus dat van grootschalige kamerverhuur geen sprake is. Woningen waar aan meer dan vijf personen kamerruimte wordt verhuurd, zijn gebonden aan een vergunningstelsel. De brandveiligheid is in die situatie over het algemeen op orde. In de meeste woningen wordt vaak niet meer dan aan maximaal vijf personen kamerruimte verschaft. Deze vallen dus niet onder het vergunningstelsel. Voor deze woningen geldt wel dat ze aan een behoorlijk niveau van brandveiligheid moeten voldoen, maar dit is wel een lager niveau dan bij kamerverhuur waarvoor een vergunningsvereiste geldt.

De aanleiding tot het instellen van een onderzoek naar de kamerverhuur in de wijk Belcrum is, dat de Wijkraad Stichting Actiecomité Belcrum een signaal heeft afgegeven aan de gemeente over een toename van het aantal panden waarin kamerbewoning plaatsvindt. Het onderzoek heeft zich hoofdzakelijk gericht op de wijze en aard van bewoning, gebouwentype, brandveiligheid, constructieve veiligheid, onderhoud en uitstraling van de woning.

Breda, 23 juni 2005