FNV

Leden bij KLM beslissen meteen over akkoord nieuwe cao

De vakbondsleden bij de KLM spreken zich donderdagmiddag en -avond in twee vergaderingen op Schiphol uit over het principeakkoord voor een nieuwe cao dat pas donderdagochtend om 7.00 uur is gesloten. Het vroegpensioen wordt omgebouwd en er komen nieuwe salarisschalen. Onderhandelaar Jan van den Brink is tevreden over het resultaat. ''We hebben er lang over moeten onderhandelen, maar we hebben voor het overgrote deel onze inzet kunnen binnen halen."

Het omstreden plan om nieuwe werknemers in fysiek zware functies nog maar hooguit vijf in dienst te nemen, is uiteindelijk ingetrokken. "Een onzinnige gedachte natuurlijk, maar dat hebben ze gelukkig zelf ook ingezien", zegt Van den Brink.

De nieuwe cao voor de vijftienduizend werknemers die voor de KLM aan de grond werken, krijgt een looptijd van 27 maanden. Op 1 augustus dit jaar krijgen de werknemers een loonsverhoging van 1 procent structureel. Per 1 april 2006 komt daar 1 procent bij en op 1 januari 2007 nog eens 0,75 procent. Bovendien krijgen de werknemers ook eenmalig 4 procent van het maandsalaris van juli 2005.

De loonaanvulling bij ziekte in het eerste en tweede ziektejaar blijft op het huidige niveau. De dertiende maand en de zogenoemde overtolligheidregeling zijn behouden.