Groen!

Brussel, 23 juni 2005

Groen! hekelt CD&V-bocht rond adoptierecht holebi-gezinnen

Mieke Vogels Groen! hekelt de bocht die CD&V maakt in het belangrijke dossier van de adoptieregeling voor lesbische en homo-ouderparen. Eerst is CD&V voor adoptie door lesbische en homokoppels; nu is de partij plots tegen. Meer nog: ze durft beweren dat ze er nooit voor is geweest!

Groen! is resoluut pro een adoptieregeling voor lesbische en homokoppels. Vandaag al leven 5 op 100 kinderen in Vlaanderen bij lesbische of homo-ouderparen. Twaalf procent van alle holebi-koppels wil kinderen. Kortom, holebi-ouderschap is een maatschappelijke realiteit. Er groeit ook een publieke consensus om de adoptie van kinderen door personen van hetzelfde geslacht te steunen.

"Groen! is altijd vóór een duidelijke adoptieregeling geweest en zal dit ook blijven," stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels (Groen!). "Wij steunen volmondig het voorstel dat tot op heden in de Commissie Justitie van de Kamer voorlag."

"Voor Groen! gaat de discussie er niet om of een kind best opgroeit in een vader-moeder gezin of dat dit ook kan in een moeder-moeder-gezin of vader-vader-gezin," stelt Mieke Vogels. "Voor Groen! draait alles om de vraag of een kind kan opgroeien in een goed gezin, in een warm en veilig nest."

De CD&V gaf aan het Vlaamse regeerakkoord de ronkende titel 'Vertrouwen geven, verantwoordelijkheid nemen'. Hebben de minister-president en de Vlaamse minister van Gezin, Inge Vervotte, nu plots geen vertrouwen meer in de opvoeding door ouders van hetzelfde geslacht? En dat terwijl verschillende nationale en internationale onderzoeken het er over eens zijn dat kinderen die opgroeien in een holebigezin zich even goed voelen als hun leeftijdgenootjes. Concludeert Mieke Vogels: "Het CD&V-voorstel van mee-ouderschap en zorgouderschap is halfslachtig en ingewikkeld. De, naar eigen zeggen, gezinspartij bij uitstek veegt met haar weigering van een adoptieregeling voor holebi-koppels het geluk van duizenden kinderen én potentiële ouderparen onder de mat. Meer nog: CD&V verkracht via haar voorstel de gelijkwaardige behandeling van mannen en vrouwen. Mannelijke homokoppels zijn immers het grootste slachtoffer van het nieuwe voorstel. De Vlaamse minister van Gelijke Kansen kan niet anders dan een dergelijk discriminatoir voorstel van een regeringspartner krachtig veroordelen!"