Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

23/6/2005 - Waarneming processierups

nest processierups Onlangs maakte de gemeente Heerlen bekend dat de eikenprocessie rups voor het eerst binnen die gemeente waargenomen is. De rups is op enkele locaties gezien, onder andere in Heerlerheide, Heerlerbaan en de omgeving van de Randweg te Hoensbroek. Binnen de gemeente Voerendaal is de rups nog niet waargenomen. Toch is de verwachting dat het beestje zich ook binnen Voerendaal gaat vestigen.

Huidcontact met de eikenprocessie rups kan pijnlijke jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen veroorzaken. De klachten kunnen enkele uren aanhouden, maar verdwijnen naar verloop van tijd helemaal.

De eikenprocessie rups is de larve van de nachtvlinder die in de toppen van eikenbomen haar eitjes legt. De rupsen kruipen eind april, begin mei uit hun ei en vervellen vervolgens een paar keer. Na de derde vervelling krijgen de diertjes zogenaamde brandharen, die voor de overlast zorgen. De processierups leeft in groepen bijeen. Het beestje maakt op stammen en dikkere takken grote nesten van dicht spinsel, zoals op de foto. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts 'in processie' op zoek naar voedsel. Zichtbaar gevolg zijn de kaalgevreten eikenbomen.
kolonie rupsen

Het bestrijden van de rups is een intensieve bezigheid. Om verdere verspreiding tegen te gaan is tijdig ingrijpen noodzakelijk. De rupsen begeven zelf begeven zich in kolonies over de hele boom, de nesten worden meestal hoger in de bomen waargenomen. Wij verzoeken u bij een eventuele waarneming van de rupsen hiervan onmiddellijk melding te maken, zodat wij adequate maatregelen kunnen treffen.

Voor een melding kunt u ons telefonisch benaderen via 045-5753399 binnen kantooruren en buiten kantooruren via 045-5753699. Mailen kan ook, stuur uw bericht dan naar info@voerendaal.nl of maak gebruik van het webformulier.