Dexia Bank


Press

Dexia Bank voorziet daling olieprijs in de komende maanden

23-06-2005

Huidige prijs houdt geen rekening met fundamentele factoren

Na de lagere koersen van mei steeg de olieprijs opnieuw tot nieuwe records in juni. Gelet op het niveau van de voorraden en de verwachte wereldwijde economische groeivertraging in de tweede jaarhelft voorziet Dexia Bank echter een daling van de olieprijs in de komende maanden. Een nieuwe stijging is niet uitgesloten juist voor de winter maar de olieprijs zou vanaf de lente 2006 opnieuw moeten dalen.

De olieprijs (Brent) zakte in de derde week van mei tot 47 dollar per vat, maar steeg in juni tot nieuwe records. De speculanten vrezen nu al een tekort aan stookolie tijdens de winter. Maar de Amerikaanse stookolievoorraden lagen op 17 juni 2,3% hoger dan een jaar geleden. Bovendien hebben de raffinaderijen nog ruimschoots de tijd om die voorraden op te bouwen. Daarnaast duwden de tijdelijke sluiting van twee Amerikaanse olieraffinaderijen wegens onderhoudswerken en de vrees voor productieonderbrekingen bij het begin van het Amerikaanse orkanenseizoen de olieprijs hoger.

Op basis van fundamentele factoren is de huidige olieprijs echter te hoog. De Amerikaanse commerciële petroleumvoorraden waren op 17 juni 7,2% groter dan een jaar geleden. De Amerikaanse strategische olievoorraden overtroffen het niveau van vorig jaar met 5,2% en bevinden zich op een recordniveau. Nu het Amerikaanse vakantieseizoen is aangebroken, volgen de markten en de speculanten aandachtig de evolutie van de Amerikaanse benzinevoorraden. Die nemen sinds eind april opnieuw toe en liggen eveneens op een hoger peil dan een jaar geleden (+5,3%). In de Verenigde Staten bevinden zowel de petroleum- als de benzinevoorraden zich boven het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. De OPEC-landen (zonder Irak) pompten in mei opnieuw meer olie op. Volgens statistieken van Bloomberg overtrof het aanbod aan ruwe olie in maart en april de vraag ernaar, zodat de voorraden verder opgebouwd kunnen worden.

De hoge olievoorraden en de wereldwijde economische groeivertraging tijdens de tweede jaarhelft zullen de groei van de vraag naar ruwe olie temperen, wat een lagere olieprijs tijdens de komende maanden rechtvaardigt. In de loop van het vierde kwartaal kan de olieprijs opnieuw lichtjes stijgen, wegens de aanvulling van de wintervoorraden. Maar vanaf de lente van 2006 kan een nieuwe daling van de olieprijs verwacht worden.

Het dalingspotentieel van de olieprijs wordt beperkt door verschillende factoren. Er is de geringe overblijvende productiecapaciteit van de OPEC-landen. Weliswaar plannen ze een uitbreiding ervan, maar dat zal pas tegen het einde van dit jaar gerealiseerd zijn. Daarnaast is de tragere groei van de Russische olieproductie sinds medio 2004 geen goed nieuws voor de olieprijs. De ontmanteling van het Joekos-concern en de hoge belastingdruk ontmoedigen de broodnodige uitbreidingsinvesteringen. Er is, vooral in de V.S. en in Europa, niet veel raffinagecapaciteit op overschot, omdat er jarenlang geen nieuwe raffinaderijen zijn bijgebouwd.

Uiteraard blijft de sterke economische groei van China de olieprijs ondersteunen. Maar dit wordt genuanceerd door het feit dat China zelf meer olie oppompt, waardoor de invoer van aardolie de laatste maanden minder sterk toeneemt. Volgens het Internationaal Energie Agentschap verbruikte China in april zelfs minder olie dan een jaar geleden.

Ten slotte zal een aanhoudend hoge olieprijs de zoektocht naar alternatieve energiebronnen, het gebruik van duurdere exploratie- en exploitatietechnieken (bv. diepzeeboringen) en nieuwe energiebesparende maatregelen aanmoedigen, wat op zijn beurt een ontsporing van de olieprijs kan helpen voorkomen.
---

Persdienst Dexia Bank
Pachecolaan 44 (GI 9/32), 1000 Brussel Tel. 02 222 45 33 - Fax. 02 222 90 90 - pressdexia@dexia.be