Ingezonden persbericht

Europese iTunes Music Stores verkopen 50 miljoen songs in eerste jaar

Bunnik, 23 juni 2005 - Apple kondigt vandaag aan dat muziekliefhebbers in Europa al meer dan 50 miljoen muzieknummers hebben gedownload en gekocht via de Europese iTunes Music Stores. De eerste iTunes Music Stores in Europa gingen vorig jaar in juni van start in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland en daarna volgden België, Nederland, Luxemburg, Italië, Spanje, Griekenland, Portugal, Oostenrijk, Ierland, Zwitserland, Denemarken, Finland, Zweden en Noorwegen.

Vandaag is de iTunes Music Store beschikbaar in 19 landen (17 Europese landen, Canada en de Verenigde Staten) waardoor iTunes toegankelijk is in ruim 70% van de internationale muziekmarkt. Wereldwijd zijn er al meer dan 430 miljoen nummers verkocht, goed voor een wereldwijd marktaandeel van ruim 82%. De iTunes Music Store startte in april 2003 in de VS voor Mac-gebruikers en in oktober 2003 voor Windows-gebruikers. In Europa biedt iedere iTunes Music Store een muziekcatalogus van meer dan 1 miljoen nummers van alle mogelijke artiesten, in alle mogelijke genres, van de 4 grootste platenmaatschappijen ter wereld en meer dan 1000 onafhankelijke platenlabels.

"We zijn enorm verheugd om nu al meer dan 50 miljoen songs te hebben verkocht in minder dan 1 jaar", aldus Eddy Cue, Apple's vice president of Applications. "We zijn de muziekliefhebbers in Europa erg dankbaar dat ze van iTunes zo'n immens succes hebben gemaakt."

Elke iTunes Music Store biedt Mac- en PC-gebruikers dezelfde eenvoudige interface en baanbrekende functies zoals het publiceren van je eigen iMix- playlists, Party Shuffle, audioboeken, de mogelijkheid om zelf cd-hoezen en -covers te printen en samen te stellen en een automatische conversie van WMA-formaten naar AAC, voor een perfecte geluidskwaliteit. Sinds kort kan je via de iTunes Music Store ook videoclips downloaden bij geselecteerde albums en singles, evenals albums in voorverkoop bestellen. De iTunes Music Store biedt een naadloze integratie met iPod en voorziet in unieke gebruiksrechten: je mag aangekochte nummers via de iTunes Music Store onbeperkt op cd branden en op een onbeperkt aantal iPods plaatsen. Bovendien mag je voor persoonlijk gebruik je muziek tot op 5 computers afspelen en exact dezelfde playlist tot 7 maal op cd branden

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple wordt algemeen erkend voor zijn innovatieve en bekroonde Mac-desktops en -notebooks, het Mac OS X-besturingssysteem, het iLife-softwarepakket en zijn professionele programma's. Apple is bovendien de drijvende kracht achter de digitale muziekrevolutie met de iPod, de bestverkopende draagbare muziekspeler, en de on line iTunes Music Store.

© 2005 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, iPod en iTunes zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met:

Jurriaan Trommels

PR Manager Nederland

Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40

Fax: +31 (0) 30 659 38 50

Email: trommels.j@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl