Gemeente Nieuwegein

Metingen in watergangen Nieuwegein

De gemeente Nieuwegein begint deze week met waterbodemkundige onderzoeken. Om het watermilieu en de doorstroming van het water te waarborgen moeten de watergangen periodiek gebaggerd worden. Om te weten hoeveel er gebaggerd moet gaan worden houdt de gemeente Nieuwegein deze waterbodemkundige onderzoeken. Zij zal meten hoe dik de laag baggerspecie is en bodemmonsters verzamelen van verschillende watergangen in de wijken Galecop, Zuilenstein, Plettenburg, De Wiers, Fokkesteeg Noord, Fokkesteeg Zuid, Vreeswijk, Hoogzandveld en Lekboulevard.

De metingen duren ongeveer 2 weken en worden verricht in het kader van het project "Meerjaren baggerprogramma Nieuwegein". Tijdens de onderzoeken zelf wordt er niet gebaggerd.

Flora en fauna-check
Tot en met eind 2006 zal een ecologisch bureau bovendien onderzoeken welke flora en fauna er in en rond de Nieuwegeinse watergangen zijn. Deze check wordt ook verricht in het kader van het project "Meerjaren baggerprogramma Nieuwegein". De onderzoeken zijn bepalend voor de planning van de uitvoering van de baggerwerkzaamheden. De bedoeling is om de aanwezige bijzondere dieren en planten zo min mogelijk te verstoren. Voor de locaties waar het onmogelijk is de bijzondere flora en fauna met rust te laten zal de gemeente werken met een ontheffing van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Invoerdatum 23-6-2005