Gemeente Hilvarenbeek


Voortgang nieuwbouwonderzoek basisscholen

Financiële consequenties onderzoeksvarianten besproken in commissie Welzijn
Begin dit jaar startte de gemeente een onderzoek naar noodzaak en mogelijkheden van (vervangende) nieuwbouw voor basisscholen. Directe aanleiding hiervoor was de slechte gebouwelijke staat van basisschool De Biedonk' en leegstand die voorzien is voor de toekomst. Op basis van de eerste uitkomsten van het onderzoek is besloten te bekijken of gezamenlijke vervangende nieuwbouw voor een drietal basisscholen in de kern Hilvarenbeek haalbaar is. Naast De Biedonk' worden ook basisschool Sint Adrianus' en (openbare) basisschool De Driehoek' bij het onderzoek betrokken. Onlangs zijn de financiële consequenties van de verschillende scenario's gepresenteerd aan de commissie Welzijn. Eind september is het woord aan de gemeenteraad.

Startnotitie
In december 2004 werd de startnotitie nieuwbouwonderzoek basisscholen gemeente Hilvarenbeek' besproken door het college en de raadscommissie Welzijn. Kort daarna werd de aftrap gegeven voor het nieuwbouwonderzoek, dat zich zowel op de korte als op de lange termijn richt. Voor de korte termijn wordt met name onderzocht of gezamenlijke nieuwbouw voor drie Hilvarenbeekse basisscholen - De Biedonk, Sint Adrianus en De Driehoek - haalbaar is. Tegelijkertijd wordt bekeken of andere (welzijns)instellingen ondergebracht zouden kunnen worden in de nieuwe school.

Eerste onderzoeksresultaten Medio maart werden in de commissie Welzijn de eerste onderzoeksresultaten besproken. Er werd een voortgangsmemo gepresenteerd met daarin drie - nader te onderzoeken - nieuwbouwscenario's, te weten:
- vervangende nieuwbouw voor De Biedonk en De Driehoek;
- vervangende nieuwbouw voor De Biedonk en Sint Adrianus en (eventueel) verhuizing van De Driehoek naar het gebouw van Sint Adrianus;

- vervangende nieuwbouw voor De Biedonk, Sint Adrianus en De Driehoek.

Het financieel kader
Aangezien de financiële haalbaarheid van de verschillende opties een belangrijke rol speelt bij de uiteindelijke besluitvorming, is intussen ook het financieel kader geschetst. Per scenario zijn de financiële consequenties voor de gemeente inzichtelijk gemaakt. Het financieel kader voor nieuwbouw werd op 9 juni jl. besproken in de commissie Welzijn. Vanuit de commissie werd erop aangedrongen aan de - tot dan toe onderzochte - nieuwbouwvarianten, de volgende twee varianten toe te voegen:
- instandhouden van de bestaande gebouwen;
- nieuwbouw voor Sint Adrianus en De Biedonk op de locatie van De Biedonk, en
nieuwbouw voor De Driehoek op een nieuwe locatie. Eind september wordt de eerste fase van het onderzoek afgerond. Dan wordt namelijk aan de raad gevraagd een keuze te maken voor één bepaald (nieuwbouw)scenario. Daarna zal - in overleg met alle betrokken partijen - nader onderzoek plaatsvinden dat is gericht op uitvoering van het gekozen scenario.