Gemeente Amsterdam

Wethouder Griffith geeft startsein spetterende zomer in Plantagebuurt

Van 21 juni tot 14 augustus verrassend zomerprogramma bij 14 attracties en musea

23 juni 2005
---
webmaster

Laetitia Griffith, wethouder Financiën en Economische Zaken van de Gemeente Amsterdam, heeft vandaag het startsein gegeven voor een spetterende zomer in de Amsterdamse Plantagebuurt. Onder de noemer `Plantage aan het Water' organiseren 14 attracties en musea deze zomer een reeks unieke activiteiten voor het hele gezin. Van dinsdag 21 juni tot en met zondag 14 augustus, twee maanden lang, is er in de Plantagebuurt elke dag iets bijzonders te beleven.

De activiteiten haken in op het toeristisch themajaar `Amsterdam, Stad aan het Water'. Ook bekendere attracties als Artis, NEMO, het Scheepvaartmuseum en het Tropenmuseum zullen hun bijzondere band met het water laten zien. Denk daarbij aan speciale (architectuur)rondleidingen, speurtochten, tentoonstellingen en workshops. Daarnaast zijn er aantrekkelijke kortingsacties. Uitgebreide informatie en een overzichtelijke kalen scheepvaartmuseum244x244.jpg (58 Kb) der zijn te vinden in een gratis zomerkrant en op de website: www.plantageaanhetwater.nl

Verbazingwekkende ontdekkingsreis

Iedereen die de `verborgen schatten' van Amsterdam ontdekt, laat zich meenemen op een uitzinnige ontdekkingsreis langs de ontstaansgeschiedenis van de Plantage. Zowel kleine als grote musea vertellen over de Gouden Eeuw en het ontstaan van de joodse gemeenschap in de buurt. Of ze verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan. Daarnaast zijn er attracties die de voortgang van wetenschap en technologie illustreren of mogelijkheden bieden om oog in oog te staan met wat exotische oorden allemaal te bieden hebben. Leuk én leerzaam, dus vooral aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen!

Spetterende activiteiten

`Plantage aan het Water' biedt ook dit jaar een gevarieerd zomerprogramma. Een selectie van een aantal bijzondere activiteiten: * Verzetsmuseum: Water in WO II-rondleidingen: 22 juni, 18, 26 en 29 juli en 9 augustus * Artis: Waterspeurtocht: 23 en 30 juni, 15 en 22 juli en 3 augustus * Museumhaven: Rondvaart op een historisch schip: 25 juni en 17 juli * De Burcht-Vakbondsmuseum: Fietstocht `Kadraaiers en Zeekastelen': 25 juni en 23 juli * Scheepvaartmuseum: Schilderen aan de steiger: 26 juni en 24 juli * Tropenmuseum: Exotische bootjes maken voor kinderen: 27 juni, 11 juli en 8 augustus * Hermitage Amsterdam: Lezing tentoonstelling Venezia!: 3, 8, 10, 17, 24 en 31 juli en 14 aug. * Zoölogisch Museum: Waterdierverhalen (van plankton tot vinvis): 4 en 28 juli, 5 en 11 aug. * Joods Historisch Museum: Speurtocht Portugees-joods Amsterdam: 5, 19 en 25 juli * Museum EnergeticA: Onthulling van bliksemapparaat Tesla: 17 juli * NEMO: Spetters & Bubbels: 20 juli en 6 augustus * ARCAM: Architectuurboottochtje: 31 juli en 12 augustus * De Hortus Botanicus: Nachtelijk bezoek aan de bloeiende reuzenwaterlelie: 8-14 augustus

Architectuurwandeling

De Plantagebuurt, in de oostelijke binnenstad van Amsterdam, wordt omsloten door de zuidelijke IJ-oever, de Amstel en de spoordijk. Het sfeervolle 19e-eeuwse woongebied, waarvan de oorsprong in 1662 ligt, kenmerkt zich door groen, ruimte, rust en water. Naast bekende cultuurattracties en fraaie tuinen en parken herbergt de buurt ook talrijke architectonische bezienswaardigheden, van historische panden uit de 17e eeuw tot spectaculaire gebouwen van hedendaagse architecten. De vaak onorthodoxe creaties zorgen voor een verrassend effect en dragen bij aan de verfraaiing van de Plantagebuurt. Liefhebbers kunnen ook onder begeleiding al wandelend kennismaken met de prachtige architectuur. De architectuurwandelingen worden op iedere eerste en derde zondag van de maand georganiseerd door bureau Bakker & Bakker. Kijk voor meer informatie op de website.

Wandelroute `Naar de Oost!'

Het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft in samenwerking met Amsterdam Toerisme & Congres Bureau een speciale wandelroute ontwikkeld. De wandelroute laat bezoekers kennis maken met verrassende bezienswaardigheden in de oostelijke binnenstad die getuigen van de eeuwenoude relatie van Amsterdam met het water. De wandeling voert onder meer door de Plantage, het Entrepotdok, het Oosterdok en de weinig bekende Oostelijke Eilanden. Uiteraard is de wandeling ook bij een aantal instellingen van `Plantage aan het Water' verkrijgbaar.

`Plantage aan het Water'

`Plantage aan het Water' is het samenwerkingsverband van 14 attracties en musea in en rond de Amsterdamse Plantagebuurt. Samen met de gemeente wil het samenwerkingsverband de Plantage op de kaart zetten als aantrekkelijk toeristisch kwartier. Want Amsterdam heeft zowel inwoners als bezoekers veel meer te bieden dan de prachtige grachtengordel en het Museumplein. `Plantage aan het Water' richt zich vooral op de binnenlandse dagtoerist en wordt mede mogelijk gemaakt door een substantiële bijdrage van de Dienst Economische Zaken van de Gemeente Amsterdam. Op deze pagina Verbazingwekkende ontdekkingsreis Spetterende activiteiten Architectuurwandeling Wandelroute `Naar de Oost!' `Plantage aan het Water' Zie ook Plantage aan het water Download deelnemende musea en achtergrond informatie.doc (33 Kb)