CDA

23-06-05
WI rapport: Keuzes voor duurzaamheid - energie op de drempel van transitie

Met een gericht beleid zijn innovatie, duurzaamheid en maatschappelijke ambitie met elkaar te verbinden. Daarnaast wordt besproken welk transitiebeleid noodzakelijk is om te streven naar een nul-emissie mobiliteit.

Consumenten kunnen tegenwoordig groene stroom kopen. Producenten gebruiken steeds meer duurzame energiebronnen voor een schone elektriciteitsopwekking. Onze energievoorziening is aan het veranderen. Dat is hard nodig om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Het is ook essentieel om onze energie-afhankelijkheid van instabiele landen in bijvoorbeeld het Midden Oosten te verminderen. Onze economie en de koopkracht van mensen zijn veel te afhankelijk van de grillige schommelingen van energieprijzen. De vraag naar energie zal in de toekomst enorm toenemen met opkomende reuzen als China en India. Die extra vraag zal de prijzen verder opdrijven. Dat treft het Westen, maar met name ook ontwikkelingslanden: landen die hun kapitaal hard nodig hebben voor de opbouw van hun economie.

Deze studie geeft een overzicht van veranderingen in onze energievoorziening tot 2050. Zij geeft aan hoe de overheid kan bijdragen aan een schoner milieu en aan de zekerheid dat er energie beschikbaar is. Daarbij komen onder andere aan de orde de klimaatverandering, de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen, de hobbels die er zijn op de weg naar duurzame energie en de rol die klimaatneutrale energiebronnen kunnen spelen tijdens dit transitieproces. Tenslotte wordt ingegaan op de kansen voor de Nederlandse economie bij een overstap naar een duurzamere energievoorziening.

De serie 'Kantelingen' gaat in op de driehoeksverhouding overheid, markt en maatschappelijke organisaties. Zij wil aangeven waar de overheid moet terugtreden ter wille van het maatschappelijk initiatief en ter wille van vraagsturing. Tegelijkertijd wil zij verduidelijken waar wezenlijke overheidstaken liggen in termen van regulering en prestaties. De voorliggende studie gaat in op de toekomstige energievoorziening. Zij verduidelijkt daarbij de rol van de overheid bij de ontwikkelingen die zich aftekenen op een overigens grotendeels geliberaliseerde markt.

Rapport bestellen

Prijs: 16,00

Wilt u een gedrukt exemplaar bestellen dan kunt u het bedrag van het betreffende rapport overmaken op girorekening 3961449 t.n.v. Wetenschappelijk Instituut voor het CDA, te Den Haag o.v.v. de titel van het rapport en uw adresgegevens.