Vereniging Nederlandse Gemeenten

RIJK, PROVINCIES, GEMEENTEN EN WATERSCHAPPEN EENS OVER WET INSTRUMENTARIUM LANDELIJK GEBIED

De ministeries van LNV, VROM, het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen hebben overeenstemming bereikt over de Wet Instrumentarium Landelijk Gebied (WILG). Dat is de belangrijkste conclusie van het bestuurlijk overleg dat op 23 juni plaatsvond.

De WILG vormt het wettelijke instrument voor het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). In dit investeringsbudget worden de bestaande rijksmiddelen o.a. voor natuur, recreatie, milieu en reconstructie samengevoegd. In totaal gaat het daarbij om een budget van 600 tot 700 miljoen euro. Over de hoofdlijnen van deze bundeling van geldstromen in het ILG is in juli 2004 overeenstemming bereikt. In de WILG zijn deze hoofdlijnen verder uitgewerkt. Daarnaast zijn de bestaande Landinrichtingswet en diverse bepalingen van de Wet Reconstructie Concentratiegebieden in de WILG opgenomen.

De VNG heeft sterk aangedrongen op goede betrokkenheid van gemeenten bij de totstandkoming van de rijks- provinciale meerjarenprogrammas. Deze bepalen welke projecten in de 7-jarige periode voor rijkssubsidie in aanmerking komen. De betrokkenheid van gemeenten is nu in de WILG vastgelegd.

Het ILG treedt in 2007 in werking. Voor het zover is, moet er nog veel werk verzet worden. Het implementatieteam ILG -waarin LNV, VROM, V&W, IPO, VNG en UvW vertegenwoordigd zijn- werkt daar hard aan. In het bestuurlijk overleg is de voortgang besproken. De VNG heeft vastgesteld dat gemeenten meer willen weten van het ILG. Het VNG wil hier samen met de andere ILG partners in voorzien, via provinciale of regionale bijeenkomsten in het najaar.