Technocentra en het Platform Bèta Techniek gaan samenwerken

23.06.2005 / 13:56 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Platform beta techniek

Investeren in bètas en technici voor de toekomst is een absolute must. Ook de overheid is zich hier ten volle van bewust. Naast een landelijke aanpak wordt al jaren ingezet op een regionale aanpak. Om deze verder te versterken gaan Technocentra en het Platform Bèta Techniek samenwerken. Vandaag zijn de afspraken hierover formeel bekrachtigd. De gemaakte afspraken maken het mogelijk om volop te profiteren van ieders mogelijkheden om onderwijs en loopbaanmogelijkheden voor jongeren aantrekkelijker te maken. De Technocentra en het Platform Bèta Techniek spelen een cruciale rol in het realiseren van de Bèta Techniek ambities in Nederland. Een belangrijk element in het realiseren van de kenniseconomie. Het doel is om via structurele verbetering van opleidingen en banen op het gebied van Bèta en Techniek de instroom en uitstroom van leerlingen te verhogen. Beide organisaties brengen partijen uit onderwijs, arbeidsmarkt en overheid bij elkaar om deze innovatie tot stand te brengen. Ze vormen afwisselend de motor en de smeerolie voor het verwezenlijken van de ambitieuze doelstellingen voor Bèta Techniek op nationaal en regionaal niveau.

Het partnerschap is een logische stap om de kwaliteit en effectiviteit van de Bèta Techniek aanpak zowel landelijk als in de regios te vergroten. De kracht van de samenwerking is dat dicht tegen de feitelijke activiteiten van onderwijsinstellingen en bedrijven zelf aan wordt gewerkt. De bèta/techniek thematiek wordt zo onderdeel van de regionale economische en innovatieagenda.

Technocentra
Naast een landelijke aanpak werd al in 1999 sterk ingezet op een regionale aanpak op basis van de Kaderregeling Technocentra. De Kaderregeling mikt op een betere aansluiting tussen het technisch beroepsonderwijs op de behoeften van het regionale bedrijfsleven, wil kenniscirculatie bevorderen en stimuleert opleiders en bedrijven tot gezamenlijk investeren in adequate leeromgeving.

Deltaplan Bèta Techniek
Het kabinet heeft in het Deltaplan Bèta Techniek de ambitie geformuleerd om het potentieel aan bèta- en techniektalent in Nederland te verhogen met 15 % in 2010. Sinds 1 juli 2004 is het Platform Bèta Techniek actief in de uitvoering van het Deltaplan en ontwikkelt het samen met het onderwijsveld en bedrijfsleven tal van programmas en activiteiten.

Noot voor de redactie (