Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 23

juni 2005

Vlaamse subsidies voor tv-programma's over Noord-Zuid- problematiek

Televisiemakers die op een creatieve wijze de Noord-Zuid- problematiek en de Millenniumdoelstellingen dichter bij de Vlaamse kijker willen brengen, kunnen hiervoor van de Vlaamse overheid tot 20.000 euro subsidies krijgen. Met dit initiatief wil Vlaams minister van
Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois, tevens bevoegd voor Media, de audiovisuele media aanzetten wat meer aandacht te besteden aan de derdewereldproblematiek. In totaal maakt hij hiervoor 70.000 euro vrij.

Een half jaar na de verwoestende vloedgolf in Zuid-Oost- Azië is minister Bourgeois nog steeds onder de indruk van de massale solidariteit van de Vlamingen. Hij beseft dat de media-aandacht daarin een grote rol heeft gespeeld. "Dankzij de beschikbaarheid van beelden en getuigenissen hadden de Vlamingen een goed besef van de ernst van de ramp en de daaropvolgende ellende in de getroffen gebieden. Dit heeft hen allerminst koud gelaten. Maar van de structurele armoedeproblematiek in het Zuiden, die beeldmatig heel wat minder 'interessant' is, hebben we amper een idee, " aldus minister Bourgeois.

Via de subsidies hoopt minister Bourgeois televisiemakers te overhalen om meer rond de Noord-Zuid-problematiek te werken. "Televisiereportages over de concrete dagelijkse noden in het Zuiden kunnen Vlamingen een groter gevoel van betrokkenheid bezorgen en hen overtuigen dat ieder van ons wel degelijk het verschil kan maken in het dagelijkse leven van anderen. En dit niet enkel éénmalig bij grote rampen, maar op een structurele basis," aldus de N-VA-minister.

Centraal in de uitzending(en) moeten de
Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties staan. Dit is een internationaal vastgestelde lijst van 8 concrete en meetbare doelen om tegen 2015 de armoede in de wereld fors terug te dringen. De thematiek mag geïntegreerd worden in bestaande programma's, zoals een soapreeks, een human-interestprogramma, een entertainmentprogramma, enz...

Elke erkende Vlaamse zender of elk productiehuis dat de uitzending op een erkende zender kan garanderen, kan een subsidieaanvraag indienen. Meerdere projecten worden vervolgens door een jury geselecteerd. Hierbij zal ondermeer gelet worden op de manier waarop het thema wordt gebracht en op het bereik van het programma, zowel kwantitatief als kwalitatief. Het programma of de programmareeks zelf moet uitgezonden worden tussen november 2005 en oktober 2006.

Aanvragen kunnen tot en met 23 september 2005 ingediend worden bij de Administratie Buitenlands Beleid van de Vlaamse Gemeenschap (t.a.v. Koen Jongbloet), Boudewijnlaan 30, 1000 Brussel. Van elk dossier dient ook een digitale versie naar
ontwikkelingssamenwerking@vlaanderen.be gestuurd te worden. Uiterlijk op 17 oktober 2005 worden de geselecteerde projecten op de hoogte gebracht.

Meer info over de Millenniumdoelstellingen:

http://www.millenniumcampaign.org (over de VN-campagne) http://www.11.be (over de 11.11.11-campagne '2015 de tijd loopt')
http://www.undp.org/mdg (over de
Millenniumdoelstellingen)

Meer informatie over de voorwaarden en de aanvraagprocedure:

Herta Daelman (administratie Buitenlands Beleid) 02/553 60 49 - ontwikkelingssamenwerking@vlaanderen.be

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be