Gemeente Waterland


De verschillende dorpsraden in Waterland en de gemeente zijn het eens geworden over de manier waarop ze zullen gaan samenwerken de komende jar De dorpsraden en burgemeester Jongmans en. Een en ander is vastgelegd in een bestuursconvenant, dat woensdag 22 juni door alle partijen is ondertekend.

Het definitieve convenant is het resultaat van veel overleggen tussen de gemeente en de dorpsraden. Het was aanvankelijk de bedoeling om het convenant in 2004 in werking te laten gaan, maar door verschillende ontwikkelingen en vragen die nog leefden bij de dorpsraden werd de ondertekening uitgesteld. De gemeente is nu dan ook zeer verheugd met het convenant zoals dat er nu ligt.

Afspraken
De Vereniging Dorpsgemeenschap Watergang, de Dorpsraad Uitdam, de Stichting Eilandraad Marken, de Stichting Dorpsraad Ilpendam, de Dorpsraad Zuiderwoude en de Polderraad Katwoude zullen samen met de gemeente, het convenant ondertekenen. In het convenant staan verschillende afspraken die ervoor zorgen dat de dorpsraden en het gemeentebestuur goed en tijdig op de hoogte blijven van elkaars ontwikkelingen. Afgesproken is dat de dorpsraden in ieder geval één keer per jaar een openbare vergadering voor de inwoners van de betreffende kern houden. Dit is in de praktijk al voorgekomen. De gemeente hecht hieraan, omdat dit aspect belangrijk is voor de representatie van de kernraad. De legitimiteit en rechtswaarde van de dorpsraden worden hiermee gewaarborgd. Daarnaast vergadert elke dorpsraad tenminste tweemaal per jaar met de kernwethouder. De gemeente en alle kernraden komen in ieder geval ook eenmaal per jaar samen om te vergaderen over algemene onderwerpen die in de gemeente spelen. Daarnaast is afgesproken dat de gemeente de dorpsraden op de verschillende beleidsgebieden het hele jaar door goed blijven informeren. Dit kan dan gaan om bestemmingsplannen, wegwerkzaamheden, speelterreinen enzovoort.

Dorpsraad Ilpendam

Eilandraad Marken

Dorpsraad Uitdam Dorpsgemeenschap Watergang

Dorpsraad Zuiderwoude

Polderraad Katwoude

Burgemeester Jongmans