GroenLinks

Eindelijk nieuwe onkostenregeling europarlementariërs

Vergadering Europees Parlement 22 juni 2005

Na jarenlange ruzie kwam het Europees Parlement donderdag 23 juni eindelijk met een nieuwe salarisregeling. Die maakt een einde maken aan de enorme salarisverschillen tussen europarlementariërs en zorgt voor meer transparantie in de onkostenregeling. De Europese Groenen en GroenLinks hebben gemengde gevoelens bij dit besluit.

Belangrijkste vooruitgang is dit 'statuut der leden' waar het Europees Parlement donderdag 22 juni de schadeloosstelling - zoals het salaris heet - van alle europarlementariërs gelijkschakelt. Nu zijn er grote verschillen; Duitse en Italiaanse europarlementariërs ontvangen zo´n 10.000 en Leste afgevaardigden 1.000 euro per maand. Met het statuut zouden alle Europese volksvertegenwoordigers hetzelfde ontvangen; 7.000 euro bruto. Daar gaat 25% vanaf aan Europese belasting en sociale heffing of - als een lidstaat dat wil - de hogere nationale belasting.

Onkostenregeling
De huidige methode onkostenregeling was GroenLinks al jaren een doorn in het oog. Het werd vaak gebruikt om het persoonlijk inkomen op te krikken. Met de nieuwe regeling gaat ook de huidige onkostenregeling op de helling. "GroenLinks heeft jaren gepleit voor declaratie op basis van werkelijk gemaakte kosten. Bonnetjes inleveren dus. In het voorstel wordt dit gelukkig eindelijk geregeld voor de reiskosten", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. "Een manco is dat voor kantoorkosten een forfaitair bedrag blijft gelden. De Groene fractie diende een aantal amendementen in om dat ook op basis van 'bonnetjes' te doen, maar dat bleek nog een brug te ver." Dat is een van de pijnpunten voor de Groene fractie in het Europees Parlement.

Pensioen
Een fors probleem is de pensioenregeling die is getroffen. "Een eigen bijdrage aan het pensioen ontbreekt. Ieder ander betaalt mee aan de opbouw van zijn eigen pensioen. Dus dat zou een volksvertegenwoordiger ook moeten doen. Dit voorstel is niet uit te leggen in een tijd waarin aan burgers gevraagd wordt de broekriem aan te halen en in landen als Duitsland grote ingrepen in de sociale zekerheid plaatsvinden", aldus Buitenweg. Amendementen van die strekking heeft GroenLinks dan ook ingediend, maar kregen helaas ook geen meerderheid. Daarom kon GroenLinks niet instemming met het 'statuut der leden' en onthielden Buitenweg en Joost Lagendijk zich tijdens de stemming in het Europees Parlement.

Om te voorkomen dat de europarlementariërs over hun eigen salaris beslissen gaat een nieuw statuut in na de verkiezing van een nieuw Europees Parlement (2009).

Links

- jaarverslagen, afdrachtregeling, en financiële overzichten GroenLinks

Eerdere nieuwsberichten

- Oplossing onkostenregeling europarlement in zicht (8 juni 2005)
- GroenLinks en PvdA willen efficiënt en transparant EP (11 jan 2005)
- GroenLinks wil Nederlandse belasting op salaris europarlementariërs (17 dec 2003)

- CDA blokkeert totstandkoming statuut europarlementariërs (4 dec 2003)

- Hervorming onkostenregeling europarlementariërs vertraagd (4 juni 2003)

«