Ingezonden persbericht


Tilburg, 23 juni 2005

SP Tilburg wil Koolzaadolie in plaats van diesel

Op veel plekken zijn inmiddels succesvolle experimenten afgesloten om auto's en bussen over te schakelen van diesel op koolzaadolie. De SP stelt het college vandaag voor die informatie te verzamelen en een voorstel te schrijven om ook in Tilburg deze milieuvriendelijke technologie toe te passen.

In België rijden al bussen van De Lijn op 100 procent koolzaadolie. Na een aanpassing van nog geen 5000 euro konden deze diesels probleemloos overschakelen op het milieuvriendelijke alternatief. Het gebruik en de kosten zijn nagenoeg gelijk aan die van diesel. Ook de Provincie Zuid-Holland gaat nu - op initiatief van de provinciale SP fractie - haar eigen wagenpark proberen om te schakelen naar het gebruik van biobrandstoffen.

Tilburg is vorig jaar begonnen met een onderzoek naar de mogelijkheden van aardgas als brandstof voor bussen. Dat is beter dan diesel, maar er kleven nog altijd grote nadelen aan. Het is een fossiel product en 'op is op'. Bovendien is de veiligheid een probleem. Koolzaadolie daarentegen is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook 100 procent veilig en ter plekke te verbouwen. De landbouw kan een dergelijke stimulans prima gebruiken.

In het kader van Europese richtlijnen moeten komende jaren sowieso meer biobrandstoffen gebruikt gaan worden ter vervanging van vervuilende fossiele brandstoffen. De SP fractie wil snel van het college weten of zij bereid is in te springen op deze ontwikkelingen. Dan kan de auto van de burgemeester nog vóór het einde van dit jaar op koolzaad door de stad rijden.

www.tilburg.sp.nl