Groen!

Brussel, 23 juni 2005

Dewael schept geen duidelijkheid rond asielprocedure

Tinne Van der Straeten Groen! is ontgoocheld over de hervormingsvoorstellen rond de asielprocedure van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD). De minister neemt het Groen!-voorstel voor de oprichting van Vluchtelingenrechtbank wel over maar hij voert meteen een - in de Belgische rechtspraak tot nog toe nog nooit geziene! - beperking in rond beroepsmogelijkheden. "Zonder noodzakelijke aanpassingen wordt deze hervorming van de asielprocedure dus weer een maat voor niets," reageert Tinne Van der Straeten (Groen!). En: de voorstellen van Dewael lossen de problemen niet op voor de zowat 17.000 asielzoekers die al jaren op een uitspraak wachten van de Belgische overheid! "Het probleem van de tienduizenden illegalen blijft. Bouwovertredingen mogen voor de liberalen wel verjaren na vijf jaar, maar mensen uit de onwettelijkheid halen is blijkbaar te veel gevraagd. Voor deze mensen helpt enkel een nieuwe regularisatie."

Na jaren non-beleid rond asielzoekers en mensen zonder papieren pakt minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael uit met een hervorming van de asielprocedure. Dewael neemt het Groen!e voorstel tot de oprichting van een nieuwe administratieve rechtbank voor vreemdelingenzaken over. Maar hij laat in het midden of die ook alle zaken zal behandelen. "Met andere woorden: de praktijk dat asielaanvragen zonder grondig onderzoek onontvankelijk worden beschouwd zal blijven bestaan. De rechtszekerheid wordt zo niet gerealiseerd, een oplossing voor een jarenlange aanslepende procedure evenmin," stelt Tinne Van der Straeten (Groen!). Meer nog: Dewael probeert de beroepsmogelijkheden tegen een mogelijke afwijzing van een asiel te fnuiken. "De filter die Dewael wil inbouwen alvorens een beroep kan aangetekend worden bij de Raad van State is totaal nieuw in de Belgische rechtspraak en komt overgewaaid uit Groot-Brittannië. Het inperken van de beroepsmogelijkheid voor vreemdelingen ontneemt de asielzoeker de garantie op een eerlijke procedure," meent Tinne Van der Straeten. "Minister Dewael heeft gewoon gekeken hoe er minder zaken bij de Raad van State terecht kunnen komen. De Raad van State moet inderdaad ontlast worden. Dit kan alleen wanneer het Commissariaat Generaal altijd een beslissing ten gronde neemt, dat er een beroep kan aangetekend worden bij een administratieve rechtbank met volheid van bevoegdheid, en dat daarna administratief cassatieberoep mogelijk blijft bij de Raad van State." Erger is, zo meent Tinne Van der Straeten, dat de minister geen duidelijkheid creëert over de 17 000 wachtende asieldossiers. "De minister maakt er zich te makkelijk vanaf. Hij blijft onduidelijk over wat er gebeurt met de invulling van de asielprocedure. Hij schept onduidelijkheid over beroepsmogelijkheden bij asielaanvragen en hij beantwoordt evenmin de vraag van de OCMW's om een verblijfsrecht toe te kennen aan alle personen die niet kunnen terugkeren. Deze hervorming klinkt mooi op papier, maar bevat onvoldoende garanties voor de rechtsbescherming van asielzoekers. En de minister geeft evenmin structurele oplossingen voor de tienduizenden illegalen die al jarenlang op een uitspraak wachten. Voor die mensen is er maar een duidelijke oplossing: een regularisatie."

Klik hier voor de persconferentie over dit onderwerp: "Ook illegale mensen zijn mensen. Voorstellen voor een structurele menswaardige benadering van mensen zonder papieren."