Gemeente Den Helder

23-06-2005
Iepen door ziekte geveld

Ook dit jaar laat de iepziekte zich niet onbetuigd. Tot nu toe is bij ongeveer 35 iepen de iepziekte geconstateerd. De gemeente heeft deze bomen afgelopen week gerooid om te voorkomen dat gezonde iepen door de zieke exemplaren worden besmet.

Op de volgende locaties zijn iepen gerooid:

- vijf op hoek Reigerstraat/Ooievaarstraat

- vijf in de Badhuisstraat (in het bosplantsoen)
- een in de Dahliastraat

- een op de speelweide aan de Lorentzstraat
- een bij de Herderscheeschool aan de Narcisstraat
- vijf bij de ingang Huisduinerweg bij Churchillpark
- vijftien bij particulieren

Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die op twee manieren kan worden overgebracht. Ten eerste door wortelcontact tussen zieke en gezonde bomen. Zieke bomen besmetten via hun wortels de gezonde bomen die naast hen staan. Ten tweede door de iepenspintkever. Dit diertje legt haar eieren in zieke en verzwakte iepen. In de zomer komen de eitjes uit en vliegen de jonge kevers naar gezonde bomen om hiervan te eten. Als ze van de zieke boom schimmelsporen met zich meedragen, besmetten ze zo de gezonde boom.

Iepen leveren gevaarlijk haardhout
De iepenspintkevers broeden onder de bast van zieke en zwakke iepen, maar ook van omgezaagde gezonde bomen. Daarom zijn haardblokken van ongeschild iepenhout zo gevaarlijk voor iepen bij u in de buurt. Eitjes die onder de bast van de blokken hout zitten en uitvliegen, kunnen de gezonde iepen aantasten met de iepziekte. Uw brandhout kan zo de brandhaard worden van waaruit iepziektegevallen in uw buurt ontstaan.

Ongeschild iepenhout? Zieke iep in uw tuin of buurt? Melden s.v.p.! Langs straten, in windsingels, in bosplantsoen en in tuinen: het Helderse bomenbestand bestaat voor een groot deel uit iepen. Voor het behoud van ons bomenbestand is het heel belangrijk dat de iepziekte een halt wordt toegeroepen. Daarom:

- bewaar nooit iepenhout waar de bast nog omheen zit;
- heeft u nog iepenhout met bast, meld dit aan ons;
- u weet niet of uw haardhout iepenhout bevat? Bel ons;
- u vermoedt dat de iep in uw tuin ziek is? Bel ons; U kunt elke werkdag van 08.00 tot 14.00 uur terecht bij Klantenservice, telefoon (0223) 671200. Na de melding wordt uw, ongeschilde, iepen(haard)hout gratis opgehaald en afgevoerd. Ook voor het onderzoeken en eventueel kappen van iepen worden géén kosten in rekening gebracht. Bij Klantenservice kunt u ook een folder over iepziekte krijgen. Meer informatie over de iepziekte kunt u vinden op www.bomenstichting.nl