Socialistische Partij

'Rijke landen beloven veel en presteren weinig'

23-06-2005 * 'Rijke landen beloven veel en presteren weinig. Hun beloften dat de armoe in de wereld in 2015 gehalveerd zal zijn, dat alle kinderen naar school kunnen en er voor iedereen hiv/aidsmedicijnen beschikbaar zijn, worden niet gehaald als er geen revolutie in ons handelen plaatsvindt. We schijnen de wil, het lef en de middelen te missen om onze beloften
na te komen.'

Tiny Kox Dat zei SP-senator Tiny Kox in Straatsburg. Daar sprak de parlementaire assemblee van de Raad van Europa onder meer over de zogenoemde Millennium Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties waartoe in 2000 besloten werd.

In september maken de VN een tussenbalans op en die ziet er heel slecht uit. Amerika, Canada maar ook de Europese landen doen niet wat ze beloven. Kox hield de afgevaardigden uit landen als Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Engeland de spiegel voor. Zij spraken zich uit vóór de millenniumdoelen maar hun landen halen bij lange na niet de door hen beloofde ontwikkelingshulp.

Slechts vijf landen, waaronder Nederland, geven tenminste 0.7% van hun bruto binnenlandsproduct aan ontwikkelingssamenwerking. De landen van de Europese Unie halen gemiddeld niet eens de helft. Kox zei dat mooie woorden in Straatburg geen zin hadden als de nationale parlementen er geen daden bijvoegen.

Volgens Kox falen ook instanties als de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds: 'Ze zouden de arme landen moeten helpen. Maar het zijn de rijke landen die er de dienst uitmaken en daarom sluiten deze instanties aan bij de politieke koers van die landen.

De benoeming van Wolfowitz, de eigen medicijnman van George Bush tot baas van de Wereldbank, doet het slechtste vermoeden.' De kritiek op de Wereldbank en het IMF werd gedeeld door verschillende parlementariërs uit Azië en Afrika die het debat bijwoonden.

De assemblee sprak verder in aanwezigheid van delegaties uit Israel en Palestina de voortdurende crisis in het Midden-Oosten. Kox benadrukte dat elke oplossing vereist dat Israel haar illegale bezetting van de Palestijnse gebieden beëindigt, stopt met de bouw van de illegale muur op Palestijns gebied en met het bouwen van nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De assemblee deelde die opvatting.

Kox drong er bij de Palestijnse autoriteit op aan om zo snel mogelijk parlementsverkiezingen te houden, ondanks alle moeilijkheden van het moment. De Raad van Europa heeft haar hulp aangeboden bij het organiseren en monitoren van die verkiezingen. Namens de linkse partijen in de assemblee zal Tiny Kox dit najaar deelnemen aan een speciale missie van de Raad van Europa naar Palestina.

De assemblee sprak ook nog over haar eigen functioneren. Volgens Kox moeten de parlementariërs zich in Straatsburg concentreren op democratie, rechtsstaat, mensenrechten en sociale cohesie en geen zijpaden inslaan, onnodige rapporten produceren en vergaderingen beleggen waarbij geen mens aanwezig is. Ook dienen de leden van de assemblee beter verantwoording af te leggen in hun nationale parlementen. Voor zijn suggesties was ruime instemming. Of de assemblee ook daadwerkelijk bereid is om in eigen vlees te snijden moet blijken. Een concreet voorstel daartoe is door de SP'er mede ondertekend.