Socialistische Partij

Krista van Velzen bij TweeVandaag over genvoedsel

23-06-2005 * Deze week wordt in de Tweede Kamer en in Europa gesproken over het verbouwen van genetisch gemodificeerd voedsel en het invoeren van 'gen-mais'. Gaan we in Nederland niet te snel? Er zijn plannen om proefvelden aan te leggen, terwijl er nog grote onzekerheid is over de risico's van genetisch gemodificeerd voedsel. TweeVandaag spreekt hierover onder meer met SP-kamerlid Krista van Velzen.

In Europa stribbelen landen als Frankrijk, Griekenland nog tegen. Nederland loopt echter voorop in het met plannen om serieus genvoedsel te verbouwen. Maar hebben we genoeg garanties dat genvoedsel veilig is? Uit onderzoek van de internationale producent van genetisch gemodificeerde zaden Monsanto bleek dat ratten afwijkingen ontwikkelden
aan bloed en hun organen na het eten van genetisch gemodificeerd voedsel. Monsanto wilde het onderzoek geheimhouden, maar de rechter besliste dat het rapport openbaar moest worden gemaakt.

Volgens Van Velzen vormt gentechnologie in de landbouwsector een bedreiging voor mens en dier, de natuurlijke omgeving, de biodiversiteit aan landbouwgewassen en de economische situatie van kleine boeren en arme landen.

Het programma TweeVandaag begint vandaag om 18:20 uur op Nederland 2.

Zie ook:
* Dossier Genetische Manipulatie