Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 204

datum: 23 juni 2005

Cultuur Arrangement Amersfoort 2005 - 2008

De komende vier jaar investeert Amersfoort ca. 45 miljoen euro in cultuur en de culturele infrastructuur. De provincie Utrecht heeft oog voor deze ontwikkeling en wil daar ook financieel aan bijdragen. Hierover zijn afspraken vastgelegd in het Cultuur Arrangement Amersfoort 2005 - 2008. Dit arrangement is op 23 juni ondertekend door de gedeputeerde voor Cultuur van de provincie Utrecht, de heer J.P.G. van Bergen, en de wethouder voor Cultuur van de gemeente, de heer J.P.A. de Wilde.

De provincie en de gemeente hebben op thema's tot een gezamenlijke aanpak besloten. De thema's waarover afspraken zijn gemaakt zijn amateur- en podiumkunst, de bibliotheek, archief Eemland, beeldende kunst, culturele ontwikkeling van de Jonge Ruimte, een impuls voor de musea, cultuureducatie in het hart van het onderwijs en het programma Vrede van Utrecht.

Amateur- en podiumkunst

In de periode 2005 - 2008 krijgt het productieklimaat en het podiumaanbod in Amersfoort een extra stimulans. Er is al een goed begin gemaakt met (co-)producties. Rondom de jongerencultuur ontwikkelt zich een productieklimaat. Jongeren zoeken de ruimte om zich cultureel te profileren. De provincie verstrekt jaarlijks een subsidie van 20.000 euro aan Theater De Lieve Vrouw, 23.000 euro aan Festival Etcetera en 20.000 euro aan D'Amor, Per Expressie en de Laswerkplaats samen. Ter bevordering van de amateurkunst kan Amersfoort gebruik maken van de mogelijkheden van Zimihc (Amateurkunsthuis voor de stad en provincie Utrecht) en van de subsidieregeling voor amateurkunst van de provincie. Verder wordt gekeken naar afzetmogelijkheden voor Amersfoortse producties in de provincie Utrecht. Dit vergroot het publieksbereik.

Bibliotheek en Archief Eemland

De bibliotheek krijgt een prominente plek in het Eemcentrum. Hier wil de bibliotheek samenwerken met de andere culturele instellingen en komen tot gemeenschappelijke voorzieningen. De provincie ondersteunt dit streven met een investering van 200.000 euro in de publieksfunctie van het bibliotheekgebouw. Amersfoort wil samen met de andere Eemlandgemeenten verdere stappen zetten in de oprichting van een Regionaal Historisch Centrum Eemland onder de naam Archief Eemland. Dit archief wordt ook in het Eemcentrum gevestigd. De provincie stelt hiervoor een éénmalige bijdrage van 500.000 euro beschikbaar. De bibliotheek en het Archief Eemland zien goede kansen voor het realiseren van een geïntegreerde catalogus en een gezamenlijk digitaal inlichtingenbureau. Gebruikers kunnen dan in één handeling alle collecties gelijktijdig doorzoeken. De provincie wil hierin 100.000 euro investeren. De bibliotheek en de gemeente kunnen een zelfde bedrag vrijmaken uit bestaande budgetten. Verder wil de provincie 15.000 euro bijdragen aan het leggen van structurele relaties tussen de bibliotheek en mogelijke partners in de regio (onderwijs, bibliotheken, culturele instellingen e.d.)

Beeldende kunst
De provincie draagt 94.000 euro per jaar bij voor beeldende kunst en vormgeving. Het accent komt de komende jaren te liggen op verbreding van het aanbod, verruiming van het publieksbereik en stimulering van ondersteuningsinstellingen.

Culturele ontwikkeling van de Jonge Ruimte
De ruimte die in Vathorst tussen de gebouwen ontstaat noemen we Jonge Ruimte. Vario Mundo is al enkele jaren actief in Vathorst op het gebied van kunsteducatie, bewonersparticipatie, verdieping, onderzoek, kunstopdrachten en podiumkunsten. De provincie ondersteunt dit programma met 50.000 euro per jaar.

Impuls musea
In de komende vier jaar wordt binnen de Amersfoortse musea een kwaliteitsslag gerealiseerd. Concreet gaat het daarbij om de fusie van Flehite en de Zonnehof tot Museum Amersfoort, een nieuwe tentoonstellingslocatie bij de Koppelpoort, de inrichting van een bezoekerscentrum aan de Breestraat en de ontsluiting van een aanzienlijke collectie constructieve en concrete kunstwerken die het Mondriaanhuis in langdurige bruikleen krijgt. De provincie draagt daar 25.000 euro per jaar aan bij.

Cultuureducatie in het hart van het onderwijs
De musea, theaters, het archief en de bibliotheek organiseren tentoonstellingen, voorstellingen en projecten voor scholen. Gemeente en provincie streven naar een effectieve inzet van deze instellingen en van de beschikbare middelen. Het doel is een goede verankering van cultuureducatie in het onderwijs.

Programma Vrede van Utrecht
De provincie spant zich in om Amersfoort deel te laten nemen aan het programma Vrede van Utrecht. Daarbij gaat de aandacht ook uit naar het 750 jarig bestaan van Amersfoort in 2009.

Informatie voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Petri den Doop, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, telefoon 033 469 43 55 of e-mail pca.dendoop@amersfoort.nl.

---- --