Provincie Overijssel

Dinkelland is de veiligste plek van Nederland

De landelijke Overijsselse gemeente Dinkelland is de veiligste plek in Nederland. In deze gemeente vallen de minste slachtoffers van misdrijven. In het Overijsselse Tubbergen levert de politie de beste prestaties van heel Nederland op de voet gevolgd door Wierden. Hengelo en Borne scoren hoog waar het gaat om zowel veiligheid als politieprestaties. "Overijssel is een stukje veiliger geworden".

Dat meldde de voorzitter van Provinciale Staten, CdK mr . G.J. Jansen gisteravond tijdens de statenvergadering. De cijfers zijn afkomstig van het weekblad Elsevier dat alle gemeenten in Nederland beoordeelde op veiligheid en de prestaties van de politie. Om eerlijk te kunnen beoordelen werden steden met steden vergeleken en dorpen met dorpen. De gemeenten werden daarom in vier groepen verdeeld, van zeer stedelijk en dichtbebouwd tot landelijk en dunbevolkt.

"Inwoners voelen zich het veiligst"
"Dit onderzoek en andere onderzoeken - zoals de AD Misdaadmeter - bevestigen dat de veiligheid in Overijssel merkbaar is toegenomen. Van alle provincies voelt de Overijsselse inwoner zich het veiligst waar het gaat om misdrijven" aldus CdK Jansen. Provinciale Staten spraken zich eerder uit voor een veilig Overijssel. Overijssel zou één van de veiligste provincies moeten worden. "We zitten dus op de goede weg. Onze gezamenlijke inzet voor leefbaarheid en veiligheid scoort heel goed. Complimenten voor de Overijsselse politie en de gemeentebesturen!" Veiligheid voor de burgers en een positief oordeel over de politie gaan vaak samen. Zo is de stad Hengelo tweede op de lijst van veiligste stedelijke gemeenten, en de politieprestaties zijn er - vergeleken met andere steden - ook het beste.

Politiemonitor
Voor de rangorde van veiligste gemeenten baseert Elsevier zich op een bestand van ruim 250.000 respondenten uit de Politiemonitor Bevolking, een jaarlijkse uitgebreide enquête van de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. De prestaties van de politie zijn beoordeeld aan de hand van ophelderingspercentages verstrekt door het Centraal Bureau voor de Statistiek gecombineerd met een beoordeling door de inwoners gebaseerd op gegevens uit de Politiemonitor.

De winnaars:

Veiligste gemeenten

Beste prestaties politie

(Zeer) stedelijk:

Krimpen a/d IJssel

Hengelo (Overijssel)

Matig stedelijk:

Borne

Borne, Smallingerland

Weinig stedelijk:

Beemster

Wierden

Landelijk:

Dinkelland

Tubbergen

Nieuwsredactie@prv-oeirjssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel